A rovat kizárólagos támogatója

Nem sokkal a választások előtt még örömmel tájékoztatta az állam a napelemre jogosultan pályázókat, hogy pozitív elbírálásban részesültek, ám azóta síri csend: se szerződés, se pénz, az árak viszont megugrottak. Van, aki szerint a pályázatokat eleve dilettánsok írták ki, sokan már most százezreket buktak, és egy fillért sem kaptak az államtól.

Hab a tortán, hogy a rezsicsökkentés kivezetésének váratlan bejelentése miatt most a napelemes piacra hirtelen rázúdultak azok is, akik zsebből kifizetnék a fejlesztést. Ám ők sincsenek könnyű helyzetben, mert senki nem tudja a gyenge forint ingadozása miatt, hogy mennyi lesz az annyi, mire az engedélyek is a kézben lesznek.

A lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési (RRF) pályázatot még tavaly írták ki, decemberben volt a pályázatok beadásának a határideje. Azért, hogy flottul menjen minden, két ütemben, régiónként lehetett pályázni. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy volt egy lista, amelyen azok a cégek szerepeltek, amelyekkel a kivitelezést végre lehetett hajtani. Az ügyfél kiválasztotta a céget, kifizette nekik a pályázatírás költségeit, energiatanúsítványt szerzett be, a többit a napelemes cég intézte. A pályázók nagy része, több tízezren, tavasszal jó hírt kapott: örömmel értesítette őket a kormány, hogy jogosultak a támogatásra. Ám ahhoz, hogy konkrét lépéseket tegyenek, támogatói okiratra, végleges döntésre lenne szükségük.  Csakhogy azóta érdemben semmi nem történt. A pályázatokat kezelő Technológiai és Ipari Minisztériumnál gyakorlatilag megállt a projekt. A minisztérium ezt június 13-án a Portfolio megkeresésére azzal indokolta, hogy a programot “példátlan érdeklődés” kísérte, ezért a jogosultsági feltételek ellenőrzése jelenleg is tart. Ez a magyarázat azért is fura, mert rengetegen kaptak pozitív visszaigazolást márciusban, a választások előtt, így ezeknek az igénylőknek már ellenőrizték a jogosultságát. Ezért is érthetetlen, miért nem történt érdemben azóta semmi.

Ráadásul ősszel kezdődik az újabb kör, újból lehet pályázni. Az más kérdés, hogy több napelemes cég már most jelezte a honlapján: nem vállalják az állami támogatású megrendeléseket.
Folytatás a HVG részletes cikkében >>>

Valósággal felrobbant a napelemes piac – a rezsicsökkentés módosításának hírére egy nap alatt megtízszereződött az érdeklődők száma az Assix Intersolarnál

Az Európában tapasztalható energiabizonytanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott érdeklődés övezte a háztartási és vállalati napelemes beruházásokat, azonban a múlt heti kormányzati bejelentés hatására valósággal berobbant a kereslet a napelemes rendszerek iránt. Ennél a cégnél például megtízszereződött az ajánlatkérések száma csupán egy nap alatt. A fokozott érdeklődés teljesen érthető, hiszen akadnak olyan nagyméretű háztartások, ahol a piaci áron kapott gáz vagy villanyáram számla egymillió forintra is kijöhet a hó végén.

A naperőmű telepítési költségek és a napelem panelek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2%-kal emelkedett, viszont a HUF-EUR árfolyam változás miatt sajnos a magyar vevők jelentős ár növekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben. Egy teljes rendszer kiépítése átlag háztartási méretnél (10-15.000 Ft-os villanyszámla esetén) 2-2.5 millió Forint körüli tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést. A cég információi szerint a piacon a napelempanelek elérhetőek, van belőlük elegendő mennyiség jelenleg, viszont az inverterekből nagyobb hiány tapasztalható. Vannak esetek, ahol a 6-8 kW-os rendszerekhez szükséges invertereknél akár két-három hónap is lehet a beszerzési idő.

„A mostani rezsicsökkentés módosítás hatására a napelemes rendszerek megtérülése az eddigi 8-10 év helyett 1,5-2 évre is lecsökkenhet” – mutat rá Lamos Zsolt ügyvezető. „Ezért azt javasoljuk, hogy aki megteheti, fektessen be a saját energia termelésébe, ezáltal hosszú távon kiszámíthatóvá téve a rezsiköltségeit.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek