Hirdetés

Az European Photovoltaic Industry Association (“Európai Napelemipari Egyesület”, EPIA) és a Greenpeace “Nap Generáció” címen jelentést adott közre a napenergia jövőjéről. A jelentés szerint a napenergián alapuló ipar robbanásszerű fejlődés előtt áll. Az iparág már ma is évi egymilliárd dollár forgalmat bonyolít le, és mire a most született generáció eléri a felnőttkort 2020-ban, egymilliárd embernek biztosít majd energiát, 2,3 milliónak pedig teljes munkaidős állást. Az előrejelzések szerint 2020-ban a napenergia 276 terawattóra energiát szolgáltathat majd; még ha meg is duplázzuk a jelenlegi fogyasztásunkat, ezzel ki lehet majd elégíteni Afrika energiaigényének 30%-át, vagy Európa fogyasztásának 10%-át; ez az energiamennyiség a világ előrejelzett fogyasztásának 1%-a. Így a napenergiával 75 új széntüzelésű erőművet lehet kiváltani és 664 millió tonna szén-dioxid kibocsátását lehet megelőzni. Évi 75 milliárd USA dollár lesz a szektor befektetési értéke és a napelem-modulok ára annyira le fog menni, hogy egy termelt watt ára kevesebb, mint egy USA dollár lesz. 2040-re a szektor termelése akár a 9000 terawattórát is meghaladhatja, ami a világ előrejelzett energiaigényének 26%-a, és több, mint Európa és Észak-Amerika 1998-as fogyasztása. Ha meg akarjuk előzni a fenyegető klímaváltozást, mással kell helyettesítenünk a manapság a globális energiaigény nagy részének kielégítésére használt fosszilis tüzelőanyagokat. Az elemzés konzervatív modelleket használva bebizonyítja, hogy könnyen helyettesíthetjük napenergiával a világ energiaigényének nagy részét. Amellett, hogy védi bolygónkat a klímaváltozástól, állások millióit is létrehozhatja.
A “Nap Generáció” jelentés része a Greenpeace “Válaszd a Pozitív Energiát” kampányának, melynek célja a megújuló energia ügyének nagyléptékű népszerűsítése. A kampánnyal egyrészt a zöld energia iránti igényt szeretnék növelni, másrészt azt szeretnék elérni, hogy egy évtizeden belül tegyék elérhetővé a megújuló energiákat a világ legszegényebb kétmilliárd embere számára.
A jelentés letölthető angol nyelven a www.greenpeace.org/~climate/climatecountdown/solargeneration címen, a “Válaszd a Pozitív Energiát” kampányról további információk angolul: www.choose-positive-energy.org/

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás