Hirdetés

30 évvel a csernobili atomkatasztrófa után merész tervekkel rukkolt elő Ukrajna, az atomerőmű környékén lévő területeket szolárpanelek telepítésével akarják újjáéleszteni. Ehhez keresnek most beruházókat az ukránok.

A csernobili atomkatasztrófa 30 éve élhetetlenné tette az erőmű egy jelentős kiterjedésű, lényegében Luxemburghoz hasonló nagyságú területét, most pedig az ukrán kormány befektetőket keres a terület újjáélesztéséhez. Ehhez a tervek szerint a napenergiát vennék igénybe, a területen ugyanis kevés dolog van, amiből hasznot lehet húzni, a régóta fennálló radioaktív sugárzás miatt a mezőgazdaság és erdészet túlságosan veszélyes.

Az ukrán környezetvédelmi miniszter, Osztap Szemerak egy Londonban adott interjúban nemrég elmondta, a csernobili területek kedvező potenciállal bírnak a megújuló energiatermeléshez. Vannak kiépített magasfeszültségű távvezetékek, a terület nagyon olcsó és bőven van képzett erőművi munkaerő.

Ukrajnában meglehetősen kedvezőek a környezeti feltételek a szolárenergia termeléshez, jobbak, mint Németországban, ahol eddig 39 GW kapacitást telepítettek már. Az ukránok 1,1 milliárd dollár beruházással akarnak 1 GW induló szolár kapacitást telepíteni a területen.

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium felé a beruházás kapcsán több külföldi befektető is érdeklődését fejezte ki, köztük 2 amerikai és 4 kanadai cég. Az év végére a napenergia kapacitásokat már 4 GW-ra növelnék a csernobili területen. A beruházásnál potenciális finanszírozóként az EBRD is megjelenhet, a tárgyalások azonban itt még a korai szakaszban vannak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás