Hirdetés

Április 7-én kellett volna átadni a Bubit, a budapesti bérbringarendszert. Most július valamikori a következő céldátum, addig napi 1,8 millió forintot fizet a szoftverproblémákkal küzdő T-Systems. Július 17-én fel lehetne mondani a szerződést, de azt a BKK és a főváros nagyon nem akarja.

Kis csúszásnak vagyunk szemtanúi, de szerencsére már csak hetekben mérhető – ezzel nyitottak azon a sajtótájékoztatón, ahol kiállt a főváros, a BKK és a T-Systems illetékese, hogy elmagyarázza, miért nem indult el még a budapesti bérbringa rendszer.

A T-Systems illetékes akkor már elkezdett izzadni, amikor a tévések kérésére elkezdte magyarázni, hogy mi is a baj. A lényeg, hogy az innen-onnan kinézett alkalmazások összehangolására szánt időt alaposan alulbecsülték. Nagyon a részletekbe nem ment bele, volt arról szó, hogy milyen nehéz, ha a napelemről működik az oszlop, és dinamó működteti a biciklik fedélzeti számítógépét, és most képzeljük el ezek összehangolását.

A lényeg: a T-Systems a jelek szerint 180 millió kötbért fog kifizetni a csúszás miatt, miközben a teljes projekt a biciklik beszerzésével, a dokkolók kiépítésével és a szoftverekkel, miegymással 1,1 milliárdba kerül. A 180 millió a kötbér plafonja, ennél többet nem szedhet be a BKK és a főváros. Ha július 16-áig nem készül el a rendszer, akkor felbonthatják a szerződést, de ezt nem nagyon akarja a BKK, mert Vitézy Dávid BBK-főnök szerint akkor újra kellene indítani az egész tendereztetést. Az pedig még nagyobb csúszással járna. Bíznak abban, hogy a T-Systems kijavítja a hibákat, és nem lesz akadálya a júliusi átadásnak.

Csúszik a BuBi Csúszik a BuBi
A képre kattintva galéria nyílik.

Nem minden kártyával működik most, és az éritőképernyőn sem jelez ki mindent egyelőre.

Addig tesztelik szorgalmasan a rendszer, a héten már a BKK és a T-Systems több száz munkatársa. Ha ezeken túl vannak, indul az ezer fős tesztüzem, amire bárki jelentkezhet, és féléves bérletet kap majd jutalmul, ha megosztja tapasztalatait.

Az árakról Vitézy óvatosan beszélt, mert azok a kezdeti tapasztalatok után változhatnak. Egy éves teljes árú bérlet 18 900 forint lesz. Ha valakinek van éves BKK-bérlete, akkor féláron lesz. Az első ezer fő pedig 12 ezres bérletet kap, ebből ötezer lebiciklizhető. (Félóráig ingyenes a rendszer, ezzel ösztönzik, hogy tegyék vissza a kerékpárt az emberek, hogy használhassa azt más is. Utána kell fizetni.)- írta a 444.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Csúszás, kötbér, hibahegyek – mindenképpen lesz Bubi

Miért csúszik a BUBI?

Elindult a HeBi – a BuBi viszont csúszik

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás