Barion Pixel
A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A hannoveri székhelyű Német Világnépesedési Alapítvány minap közzétett jelentéséből kiderül, hogy a fejlődő országokban naponta mintegy húszezer 18 év alatti lány hoz világra gyermeket.

A népességpolitika és a családtervezés terén aktív nemzetközi fejlesztési szervezet az ENSZ tegnapi nemzetközi lánynapjához időzítve hívta fel a figyelmet a súlyos állapotokra. A jelentés szerint az évi 7,3 millió tinédzserterhesség hátterében a hiányzó felvilágosítás és szexuális védekezési lehetőségek, az oktatáshoz való korlátozott hozzáférés, valamint a szexuális erőszak áll. A tizenéves anyák közül kétmillió még a 15. életévét sem töltötte be.

A dokumentumból az is kiderül, hogy évi hetvenezerre tehető azoknak a 15 és 19 év közötti lányoknak a száma, akik életüket vesztik a terhesség alatt fellépő komplikációk, a magzatelhajtás vagy a szülés következtében.

Az ENSZ először 2012. október 11-én tartotta meg a nemzetközi lánynapot, amellyel a lányokat világszerte sújtó, egyebek között az oktatás, a táplálkozás, az egészségügyi ellátás és a gyermekházasságok terén megnyilvánuló megkülönböztetésre és elnyomásra hívják fel a figyelmet. Idén a lányok elleni erőszak témája állt a nap középpontjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás