Hirdetés

Február vége óta naponta 200-300 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Tegnaptól országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.
Az elmúlt 3 hétben országszerte kétezernél több szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Idén eddig összesen 2600 szabadtéri tűz volt és mintegy 5646 hektárt érintett. Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője közölte: február vége óta naponta 200-300 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ennek oka, hogy még nem zöldült ki a természet, száraz a növényzet, és elkezdődtek a kerti munkák.

A tüzek túlnyomó többségét a szóvivő szerint emberi gondatlanság okozza. Felhívta a figyelmet arra, hogy kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt önkormányzati rendelet engedélyezi. Ahol nincs erre vonatkozó rendelet – például Budapest egész területén – ott ez tilos.
"Szerdától országos tűzgyújtási tilalom van érvényben." – emlékeztetett Mukics. Az esetleges szabályszegésért bírság jár, amely 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet.  A tűzgyújtási tilalom idején alkalmazandó szabályokról részletesen itt olvashat: http://erdotuz.hu/tuzgyujtasi-tilalom/



Dojcsák Dávid, a borsodi katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője a köztévének nyilatkozva azt mondta: csak tegnap 23 helyszínen volt szabadtéri tűzeset Borsod megyében. Két napja 88 alkalommal kellett kivonulniuk ilyen jellegű tűzesethez a megyében.

A Farmos környéki védett területet érintő esetről egy hete írtunk:  Leégett a Kékbegy Tanösvény 

Leégett a Kékbegy Tanösvény

Farmos határában leégett több, mint 200 hektár védett és Natura 2000 terület: nádas, gyep, erdő, tanösvény. Hogy honnan indult a tűz, azt tudjuk, hogy ki gyújtotta meg, nyilván nehéz kideríteni. 12 megyében hirdettek tűzgyújtási tilalmat.

Az biztos, hogy az élővilágban jelentős kár keletkezett. Arról nem is beszélve, hogy mit élhettek át azok a lakosok, akik a farmosi belterületen végigélték, hogy a lángok közvetlenül veszélyeztetik a házukat. Aki ezt tette, az nem gondolt bele, hogy egy óvatlanul eldobott csikk, vagy egy szándékosan meggyújtott nádcsomó mit okozhat.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás