A rovat kizárólagos támogatója

Ma döntenek a képviselők a kormány tavaly augusztusban beterjesztett Verespatak-törvénytervezetéről, amely hónapokig tartó tiltakozási hullámot robbantott ki Romániában.

A kormány Verespatak-törvénytervezete (Pl-x 520/2013 ) közhasznúvá és kiemelt fontosságú nemzetérdekké nyilvánítaná az adóparadicsomokban jegyzett Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) verespataki aranybányaprojektjét. Mentesítené a céget számos hatályos törvény betartása alól, amelyek a környezet, a természet és a műemlékek védelmét, a pénzügyi felelősségvállalást, a független igazságszolgáltatást és a magántulajdonhoz való jogot biztosítják és szabályozzák. A bányavállalat kilakoltathatná a verespataki lakosokat, ingatlanjaikat pedig kisajátíthatná. Így a Verespatak-törvény felrúgná a jogállamiság rendjét, a hatalmi ágak szétválasztásának elvét, alkotmányellenes, sérti az alapvető emberi és állampolgári jogokat, korlátozná a független igazságszolgáltatást, és célzottan felhatalmazna egy céget, hogy ne tartsa be a törvényeket.

2013 szeptember elsejétől kezdődően tízezrek tüntettek az utcákon, követelve a Verespatak-törvénytervezet visszavonását. A kormány és a törvénytervezet egyedüli kedvezményezettje – az RMGC –, mindent megtett annak érdekében, hogy elfolytsa a tüntetéseket. Előbb médiazárlatot és elhallgatást tapasztalhattunk, később a demonstrációk hitelrontásával próbálkoztak, agresszív csőcseléknek tüntették fel a tömeget, külföldi érdekszférák által pénzelt megmozdulásokról beszéltek, majd már nemzetbiztonságot veszélyeztető szélsőséges öko-anarchistákról. Mivel a megmozdulások nem csillapodtak, parlamenti különbizottságot is létrehoztak, amely hosszas huza-vona után végül kedvezőtlenül véleményezte a törvénytervezetet. Novemberben a Szenátus is elutasításra javasolta és továbbküldte végső döntésre a Képviselőházba.

Ekkor ujjabb hasonló célú törvénytervezettel próbálkoztak (PL-x nr. 573/2013 ), amely a bányászati törvény módosítása által valamennyi bányaprojektet a Verespatak-törvénytervezetben megfogalmazott kiváltságokkal ruházott volna fel. Megítélésünk szerint a jogszabály minden felelősség és ésszerű szabályozás alól mentesítette volna a romániai bányaipart. Hatására bányaprojektek tömkelege özönlötte volna el az altalajkincsekben gazdag Erdélyt, rövid időn belül vállalhatatlan nagyságú környezeti kockázatokat és környezetpusztítást okozva. Ez a törvénytervezet december 10-én a Képviselőházban szerencsére elbukott. Viszont aggodalomra ad okot, hogy az igen súlyos környezetpusztításnak utat nyitó és beláthatatlan társadalmi-szociális következényeket hordozó tervezet ellen csak 105-en voksoltak, míg 160 képviselő megszavazta azt. Hogy mégsem tudták jogerőre emelni, csakis annak köszönhető, hogy kerettörvény lévén elfogadásához minősített többségre, azaz részvételtől függetlenül 204 támogató voksra lett volna szükség.  Itt megtekinthető ki, hogyan szavazott.

Ma a kormány eredeti Verespatak-törvénytervezetéről végleges döntés születik. A parlamenti képviselők szavazatán múlik, hogy elutasításra kerül vagy mégis törvényerőre emelik.

A Zöld Erdély Egyesület – amely tíz éve részese a Mentsük meg Verespatakot mozgalomnak –, természet- és környezetvédelmi szempontból vállalhatatlanul károsnak tartja az RMGC verespataki bányaprojektjét. Ezért teljesen elfogadhatatlan, hogy a bányatervet a törvényhozás szintjén egy dedikált jogszabállyal törvények fölé helyezzék. Ez vállalhatatlan nagyságú környezeti kockázatokkal és elkerülhetetlen – Erdélyben sosem tapasztalt méretű és intenzitású – környezetpusztítással járna. Felhívjuk a figyelmet a mai döntés rendkívüli súlyára és tisztelettel felszólítunk minden parlamenti képviselőt: felelősége tudatában, kategorikusan utasítsa el ezt a jogállami rendet és környezetünket egyaránt veszélyeztető Veresapatak-törvénytervezetet!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás