A rovat kizárólagos támogatója

Összesen 3600 megawattóra megújuló energiával gazdagították az országot, és évi 3500 tonna szén-dioxidtól mentesítették a környezetet azok a hazai önkormányzatok, akik az Energiaklub 2015/2016-os, fenntartató települési versenyein szerepeltek. Ez hatásában olyan, mintha 5000 háztartás egy éven át nem használna áramot.

2016. sem telhet el a már-már hagyománynak számító Napkorona Bajnokság nélkül. Ebben a versenyben Magyarország „legnaposabb“ települését keresték, azaz itt a napenergiát legbuzgóbban hasznosító települések versenyeztek.

2016-ban Újszilvás Község lett a Napkorona Bajnok. A faluban működő napelem- és napkollektor-felületek nagyjából 250 család éves áramfogyasztásának megfelelő energiát termelnek. Magyarországon itt létesült először önkormányzati fejlesztésű napelempark, de a jó példát azóta egyre több település követi. Újszilvás a versenyben egy teljes napkollektoros rendszerrel gazdagodott.

Az egy lakosra eső napenergia-hasznosításban idén Nagypáli Község vihet haza ezüstérmet, és 100 nm-nyi tetőszigetelést. A kistelepülésen már szinte alig találni olyan intézményt, ami ne hasznosítaná a napenergiát. Az önkormányzat hosszú távú gazdaságfejlesztési koncepciójának szerves része a megújuló energiaforrások intenzív hasznosítása.

Ajakon a  legzöldebb közbeszerzések

A Közbeszerzés zöldebben c. versenyben minden olyan projekttel nevezhettek az önkormányzatok, amely szén-dioxid-megtakarítással jár, például középületek energiahatékonysági korszerűsítésével, világításkorszerűsítéssel vagy hatékonyabb irodai berendezések beszerzésével. A projektek rangsora a szakmai zsűri pontozása és a leghatékonyabban elköltött forintok alapján állt össze. Az abszolút és kistelepülési kategóriában is nyertes, Ajak Város a település 4 kulcsfontosságú intézményének energetikai korszerűsítésével lett az első, és nyert közparkfejlesztést. Ők az energiamegtakarítás révén évente 110 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terhelik a környezetet, miközben évi 5 millió forinttal csökkennek az önkormányzat energiakiadásai.

A 10 és 100 ezer fős települések kategóirájában Budapest XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre lett a legjobb. Náluk a Kassa utcai Általános Iskola napelemmel és napkollektorral is kombinált komplex energetikai korszerűsítése lett a kategórianyertes projekt.

A nagytelepülések kategóriagyőztese Budapest III. kerülete, Óbuda-Békásmegyer lett, a Pais Dezső utcai Általános Iskola felújításával. A verseny a nemzetközi Green-Proca (Green Public Procurement) projekt része, így a kategórianyertesek automatikusan jutnak tovább a nemzetközi mezőnybe.

A jó példa ösztönzően hat

Az önkormányzat a településen élők számára mindig példaértékű. Ha ez a példa jó, akkor annak rengeteg plusz hozadéka van a gazdaság fejlődésétől a lakosság környezeti elköteleződésén át a közösség megtartóerejéig. Egyre több olyan települési szintű döntéssel találkozunk, amelyek a fenntartható energiagazdálkodást szolgálják. A versenyen való részvétel már önmagában jó példa, minden versenyző település okkal büszke az eredményeire. – mondta el Király Zsuzsanna az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ szakértője.
 

Napelemmel csak 22 ezer Pitvaros villanyszámlája

Napelemmel csak 22 ezer Pitvaros villanyszámlája

Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg az aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztásának ára 22 ezer 157 forint. Pár éve tizenegyszer ennyit kellett fizetni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás