A rovat kizárólagos támogatója

Nagyra nőtt, megerősödött és készen áll a repülésre, az önálló életre a húsvét napján, a bekamerázott fészekben kikelt rétisas fióka. Bár nem indult könnyen az élete – hiszen amint a vizsgálatok kiderítették, mérgezésben elvesztette apját -, mégis felcseperedett.

A Duna- Dráva Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei hatékony civil segítséggel, a Paksi Atomerőmű Horgászegyesülettel karöltve átsegítették a tojót a nehéz időszakon. Sokáig aggódhattak a családért a nézők és szakemberek, a kicsi mégis felnőtt. A fióka táplálása kemény munka, és mivel jórészt a hím hordta a halból, vízimadarakból álló élelmet a fiókának, a tojónak időre volt szüksége, mire átvette a családfenntartói szerepet. A rétisas fiókák kb. 10 hetes korukban hagyják el a fészket, így Egyetlenke (ahogyan a kommentelők nevezik) is napokon belül elrepülhet, és üresen marad a fészek egy ideig. A kirepült fiókák, amint az a sasoknál szokás, hónapokig a szülőkkel maradnak a fészek közelében. Ez idő alatt válnak a levegő urává, és megtanulják a vadászat, halfogás csínjátbínját.   

Ősszel aztán – amikor az idős madarak elkezdik a fészket tatarozni, a revírt védeni – odébbállnak, és bekóborolják az egész Kárpát-medencét. Öt éves korukig, az ivarérettség eléréséig csavargó életet élnek.

A mérgezés óta még gyakoribb terepi ellenőrzések, bejárások során a nemzeti park igazgatóság munkatársai egy új, idegen ivarérett hím sas jelenlétét igazolták a fészek környékén, így könnyen lehet, hogy ősszel párba áll a már jól ismert tojóval, és nem marad üresen a fészek a következő költési időszakban sem. Igaz, ez a hím többször is meglátogatta a fészket, és jó párszor ellopta az élelmet a fiókától, mégis remélhetőleg jó apává válik, és hasonló vehemenciával gondoskodik a következő generáció védelméről, etetéséről is. Aki kíváncsi a „felnőtt” sasfiókára, pár napig még megtekintheti az ismert elérhetőségek valamelyikén.
 

A betiltott szer gyilkolt

A betiltott szer gyilkolt

Az állatorvosi vizsgálat igazolta, hogy a május 2-án megtalált, elpusztult rétisas halálát méreg okozta. Ez a madár a sokak által kedvelt, a a Duna-Dráva Nemzeti Parkban bekamerázott fészek rétisas családjának hím egyede volt.


A karbofurán egy nagyon erős, alattomos méreg. 
Bár az Európai Unió 2008. decemberében betiltotta a karbofuránt, Ukrajnából és Szerbiából beszerezhető. Jellemző a mérgező erejére, hogy a karbofuránnal "kezelt".csali elfogyasztáéra után pár másodperccel kb. 3 méter távolságban elpusztulnak az abból evő ragadozók, és ha ezekből lakmározik valamely dögevő, az is pár méter  távolságon belül elpusztul, így sznte koncentrikus körökben megtalálhatóak a tetemek.

 

Erről további szomorú érdekességeket mesélt a greenfo rádióműsorában a Jazzy90.9-en a Zöld iránytű extra 2016 május 25-i adásában  Halmos Gergő a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.
A riportor e dátumnál meghallgathatja az adás honlapján:
www.zoldiranytu.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek