A rovat kizárólagos támogatója

Újra megnyíltak a kávézók, a szellős kerthelyiségek, a kiülős teraszok! Hurrá, most már a teraszokon is élvezhetjük a járó motorok bűzét!

Mindnyájan jól járnánk, ha ezt az autójukban hűsölő, mobiljuk gombjait nyomogató vagy csak úgy elücsörgő honfitársaink is észrevennék. Le kellene végre szokni a motorjáratásról a várakozás alatt. Lehet persze, hogy a vendéglősök a hibásak ebben. Nem hirdetik óriásplakátokon a város minden pontján: „Ne az autóddal bűzölj, inkább nálunk hűsölj!”

Komolyabbra fordítva a szót, hagyjuk végre abba ezt a levegőszennyező szokást! Egy 2019-es OECD jelentés szerint hazánk a második legrosszabb levegőjű a 36 tagország közül. Vannak kivédhetetlen okok, mint például egyes időjárási jelenségek, földrajzi sajátosságok, amelyek nehezítik a szennyezések elleni védekezést. De megfelelő intézkedésekkel jelentősen csökkenteni lehetne a fő forrásokból – a fűtésből és közlekedésből – származó szennyezést, a rossz szokásokból eredőket pedig teljes mértékben és azonnal elhagyhatnánk.

Kapcsold ki a motort, ha nem akarsz 40 fontot kockáztatni! Forrás: The Royal Automobile Club

Kevésbé ismert, hogy az autóban ülők menet közben jóval szennyezettebb levegőt szívnak be, mint tőlük pár méterre a járdán haladók. Azonban nemcsak menet közben, hanem az úttesten várakozva is így van: a klímaberendezésen át, illetve a gépkocsi résein keresztül begyűlik az utastérbe a fokozottan szennyezett levegő, amelyet az arra haladó járművek bocsátanak ki.

Amerikában évtizedek óta jelentős pénzbírságra számíthat, aki várakozás közben a motorját járatja, és így veszélyezteti maga és környezete egészségét. Skóciában is régóta plakátokon figyelmeztetnek a várható büntetésre. (Megjegyzem, a rendszeresen szállító, raktárokat feltöltő nagyobb járművek ott nagyságrenddel komolyabb büntetésre számíthatnak.) Brüsszelben, Bécsben sem találkoztam ilyen kulturálatlan magatartással. Pontosabban, emlékszem, egy külföldi rendszámú kocsiban járatták a motort. Hamar abba is hagyták, mert az arra járók kézzel-lábbal integettek, hogy állítsák le a motort az autóban.

Ideje lenne nálunk is tiltani a várakozó gépkocsik motorjának járatását. Addig is tegyük meg, ami rajtunk múlik, az egészségesebb, kulturáltabb autózásért!

Kovács Gizella
a Levegő Munkacsoport önkéntese

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás