A rovat kizárólagos támogatója

Békés demonstrációt szervezett több tucat zöld szervezet aug. 17-én este a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi téri székháza elé, hogy közösen követeljék: “vonja vissza a kormány az erdeinket pusztító rendeletet, ami továbbra is érvényben van.”

A kormány az egekbe szökő energiaárakra és a megnövekedett tűzifaigényre hivatkozva egy augusztus 4-én megjelent rendeletben egy sor természetvédelmi korlátozás kiiktatásával megkönnyítette a fakitermelést. Azóta kijött egy rendelet, amely megtiltotta a fakitermelést a természetvédelmi és a Natura 2000 területeken, de ez Rodics Katalin a Greenpeace szakértője szerint is csak kommunikációs trükk volt, mivel Nagy István agrárminiszter utasítása nem írja felül a kormányrendeletet, csak az volt a célja, hogy ne menjenek el sokan a tüntetésre. A tüntető civilek azt követelték, hogy a kormány vonja vissza az augusztus 4-i rendeletét. A tüntetésen kezdetben 2-3000-en, hét óra magasságában 4-500-an lehettek. A hivatalos demonstráció fél 8-kor véget ért.
Sarkadi Péter képgalériája:

Az LMP által szervezett múlt pénteki tüntetés után most a Magyar Tudományos Akadémia előtti Széchenyi István térre hívták a civil szervezetekből álló szervezők a demonstrálókat. Az ok továbbra is a kormány augusztus eleji döntése, amely felülírva az erdő- és természetvédelmi törvényt, és a jövőben könnyebben lehet természetvédelmi területen tarvágást végezni, de általánosságban is felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat.

Kedden visszavett a kormány a válsághelyzetre vonatkozó fakitermelési szabályok könnyítéséből: Nagy István, az agrártárca vezetője a Magyar Közlönyben közzétett utasításban tiltotta be az állami erdőkben és a Natura2000-es területeken a tarvágást, a szerdai tüntetés szervezői azonban keveslik a miniszteri utasítást és továbbra is a kormányrendelet teljes visszavonását követelik.

A szervezők -, akik hangsúlyozták, hogy pártpolitika-mentes a rendezvény – azt hangsúlyozzák, hogy addig folytatják, amíg vissza nem vonják a kormányrendeletet. Bejelentették, hogy erdőőrséget szerveznek az erődirtások megakadályozására, amire önként lehet jelentkezni.

A színpadon első felszólalóként Rodics Katalin a Greenpeace szakértője volt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy félrevezető fogás lehetett Nagy István agrárminiszter keddi rendelete arról, hogy a természeti területeken megtiltja a tarvágást, és a fakivágást a fészkelési időszakban, s hangsúlyozta: a kormányrendelet érvényben van, erdeink pedig veszélyben vannak.

Beszámolt arról is, hogy a korábbi, éves jelentések alapján 70-80 év óta Magyarországon megduplázódott az erdős területek aránya, de ez a folyamat hat éve, 2016-ban megállt. Azóta is csökken a valódi erdők aránya a kormányzat erdőtelepítéseket hirdető propagandája ellenére. Ugyanis hiába mondják, hogy az erdőterületek aránya nem csökken, a fáké igen, ha azokat kivágják.

A szervezők kiemelték, hogy a kormányrendelet azonnali visszavonását követelik, és a tüntetésre összeállt több mint 40 szervezet „új szövetséget” alkot és fizikailag is, a testükkel is megakadályoznák, ha megkezdődnének a tarvágások.

A civil szervezetek az esemény meghirdetésekor kiemelték, a demonstráció pártpolitikától mentes, és hangsúlyozottan kértek mindenkit, hogy pártjelvényeket, pártlogókat ne hozzanak magukkal. Ellenben a jelenlévőket arra kérték, hogy tenyereikre írjanak X-betűt, és azok időközönkénti felmutatásával fejezzék ki tiltakozásokat a fakivágások ellen.

Ne bántsd, az erdőt, ne bántsd a fát! kép: Sarkadi Péter greenfo

Molnár Áron aktivista, a NoÁr alapítója is felszólalt. Szolidaritás és cselekvés – erről a két fontos dologról beszél. A tűző napon vállalja azt a katás, a pedagógus, az egészségügyi dolgozó, hogy kiáll a fákért, ez a szolidaritás – mondja. Azt kérte a civil szervezetektől, legyenek ott azokon a tüntetéseken is, ahol az oktatásért, a katásokért, az egészségügyért állnak ki. Arra szólította fel a tüntetőket és a szervezőket, hogy találkozzanak a szeptember 2-ai pedagógustüntetésen is. Szerinte aki passzív hallgatóból cselekvő állampolgárrá akar válni, az álljon be erdőőrnek. Nincs az a fűrész és balta, ami ezt a sok csodálatos embert megállítja – fogalmazott. A tüntetésre noÁr, azaz Molnár Áron zenész, színművész saját rap-dallal készült, és a megjelenteket szolidaritásra, a fák védelmére szólította fel.

Molnár Áron aktivista, a NoÁr alapítója. kép: Sarkadi Péter greenfo

Ne bántsd, az erdőt, ne bántsd a fát! – szólított fel mindenkit a tüntetésen rendre felhangzó skandálás.

A Zöldellő Sárrét Egyesület nevében Kecskés Tímea szólalt fel.

Az aktivista elmesélt egy személyes történetet a fákkal kapcsolatban, miszerint kiskorában kiszökött az ablakon felmászni a szilvafára, hogy ott olvasson, majd arról beszélt, hogy régen a nagyapjával kirándult az erdőben. Kifejtette, hogy anyaként, szülőként klímaszorongó, ezen pedig azzal próbálnak segíteni az egyesületükkel, hogy a saját környezetben tesznek valami hasznosat.

Egyik céljuk, hogy gyerekeik is lássanak erdőt, tudjanak erdőben sétálni.

Tapasztalta, hogy milyen tarra vágott erdőben kirándulni, és nem találta jónak. Hangsúlyozta az apró lépések fontosságát a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás terén – és véleménye szerint sokan, apró lépésekkel az erdőirtó rendelet visszavonását is el tudják érni.

Kecskés Tímea Zöldellő Sárrét Egyesület. kép: Sarkadi Péter greenfo

Felhívta a figyelmet, hogy a rendelet a hozzájuk hasonló kis egyesületek tevékenységét is zárójelbe teszi – ugyanitt felszólította közönségét, hogy mindenki ültessen fákat. Lehetőleg többet, de legalább egyet, mert véleménye szerint ezt tudja megtenni az egyes ember.

A színpadon Jane Goodall, az ENSZ által a „béke hírnökének” nyilvánított etológus, környezetvédő angol nyelven elmondott üzenetét Döbrösi Laura színészművész fordította, tolmácsolta. Mint elhangzott, Goodallt nagyon megdöbbentette, hogy Magyarországon olyan jogszabályokat hoztak, amely megengedi a fák kivágását még a védett területeken is. Felhívta a figyelmet az erdők fontosságára, biológiai sokszínűségére, és arra figyelmeztetett, ha kivágják a fákat, az állatok, a növények, az ökoszisztéma pusztulásához vezet. Arra kérlek benneteket, tegyetek meg mindent a fák védelmében, a lelkem veletek van! – bátorította az ellenállókat Jane Goodall.

Döbrösi Laura szinésznő olvasta fel Jane Goodall üzenetét. kép: Sarkadi Péter greenfo

Miskolcon, a Bükk hegység lábánál kissé másképpen érződik a tűzifa rendelet. Erről F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke mesélt:

Kedves Demonstrálók!

Miskolcról érkeztem, ahol kezdeményezésünkre, alig egy hete spontán szerveződve, megalakult a „Mentsük meg a Bükköt – a korlátlan fakivágásoktól” civil munkacsoport. Fő célunk az elhíresült kormányrendelet visszavonatása. Sokkolt ugyanis bennünket ez a nyúlfarnyi kormányrendelet, mely erdeink, védett területeink, így különösen a bükki rengeteg jövőjét megkérdőjelezi. Több tucat segítőnkkel négy nap alatt közzétettük helyi petíciónkat, megszerveztünk a belvárosban egy demonstrációt, és több száz erdőjáró csatlakozott előzetesen erdővédő online bejelentő oldalunkhoz is.

„Elhoztuk őket is” ide, hiszen a demonstráción kézjegyüket „adták” mindehhez. (háttérben 2 segítővel a kézjegyekkel festett molinót kifeszítenénk). Ők azok, akik nemcsak az interneten nézegetik a „cuki” Bükk-hegységet, hanem rendszeres erdőjáróként képesek értékelni az elmúlt évek tendenciáit. Aggódunk és féltjük a kifogásolt rendelet (önkényeskedésre alkalmat adó) hatásaitól az egyébként már az éghajlatváltozástól jelentősen sújtott (védett) erdeinket. A villámárvizek, sárlavinák, erdőtüzek már mutogatják magukat a Bükkben, a hegylábi településeken. Az egymást erősítő negatív folyamatok kizárólag az erdei ökoszisztéma magas szintű védelmével mérsékelhető. Ha ezt rövid távú érdekek miatt felszámoljuk, nincs sok esélyünk hosszú távon.

Tegnap a Lyukó-völgyben jártam, ahogy ezt minden héten megteszem. Ez Magyarország legnagyobb szegregátuma, csaknem háromezer ember él lehetetlen körülmények között.  Egykor „Tündérkert” volt, ma nyomortelepek hálózata. Tegnap egy 8 év forma kisfiú 20 literes kannában ivóvizet vonszolt felfelé a csapos kúttól a szemetes, kátyús, murvás úton. Maszatos arcán könnyeit törölte…

Ez a kisfiú télen a frissen vágott ágakat, fát fogja vonszolni, csak akkor már a könnyei ráfagynak az arcára…

Környezetvédő vagyok. Környezetvédő vagyok, de mégsem ítélem el. Ahol a megfagyástól való félelem a kényszer, ott nem lehet a környezeti tudatosságot számon kérni! És nem lehet elítélni! Ezek az emberek rozzant viskóikban néhány hét alatt tüzelik el a fűtési időszakra kapott félzsáknyi szociális tűzifát, ha kapnak egyáltalán. Pedig ők aztán takarékosak: általában csak estére, egy helyiségben tüzelnek. Sokkal kevesebbet, mint a 100-200 négyzetméteres házaikban az átlagemberek, hiszen számukra valóban”korlátozott erőforrás” a fa. Nem ítélem el, ne ítéljük el őket. Azokat ítéljük el, akik az elmúlt húsz évben hozzájárultak ahhoz, hogy ez a helyzet kialakuljon és semmit nem tettek azért, hogy megváltozzon.

Szükség van a tűzifára. Szükség van rá, ám az eddigi szabályozási keretek között is ki lehetett volna termelni a jelenlegitől még 25%-al többet. Szükség van rá, de lenne mit ellenőrizni a szociális tűzifa szétosztási gyakorlatában is. Járjuk a Sajó-völgyet, és látjuk, hogy z állam által biztosított teherautók, néhány prominens családnál pakolják le a platónyi fát. A helyi közmunkásokat pedig kiküldik letermelni a téli fagyban, s az árokpartról, vízfolyások mellől, tüzelésre alkalmatlan, vizes virgácsokat. A végeken, a kistelepüléseken ezt kapják szociális tűzifaként. Járulékként pedig a beltéri és kültéri légszennyezést, ami súlyosan egészségkárosító szmogként ül meg a Sajó völgységeiben.

Miért védett erdeink fáival kellene tömni a kályhákat, amikor az épületek energetikai korszerűsítésének, a passzív és alternatív energiafelhasználás lehetőségei kiaknázatlanok? Ez lenne az első számú feladat! Miért nem ez a fő prioritás? Mert VALAKIKNEK nem ez az ÉRDEKE. Mi pedig egy magasabb rendű, a KÖZÉRDEK és a JÖVŐ GENERÁCIÓK ÉRDEKÉÉRT emelünk szót.

Munkacsoportunk lassan három gyermekes tagja, Kitti demonstrációnkon kétségbeesve konstatálta, hogy „Szüleink korosztályának még az volt a kérdése a gyerekvállalás előtt, hogyan tudják a gyerekeiknek biztosítani a társadalmi mobilitást, az előrelépés lehetőségét, az anyagi jóllétet.

A mi generációnk ennél már sokkal elemibb kérdéseket vet fel. Tud-e majd gyermekünk hosszú távon élhető környezethez jutni: tiszta ivóvízhez, tiszta levegőhöz, biztonságos élelmiszerhez?

F. Nagy Zsuzsa a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. kép: Sarkadi Péter greenfo

Alaptalan lenne az aggodalmunk?

Alaptalan, ha a nyári szabadságolások kellős közepén, minden szakmai előkészítés nélkül, megjelentetnek egy olyan rendeletet, amely az elmúlt 40 évben nehezen, de mégiscsak szakmai konszenzussal megalkotott törvényeit írja felül? Alaptalanul gyanakszunk, ha a szakminiszter nyilatkozatát halljuk? “a fakitermelés továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát”. Sőt,  kormányzati Klímapolitikai Intézet szerint, jobb, ha kivágjuk erdeinket, mintha leégne…

Túlzottan gyanakvóak vagyunk?

Igenis, nyíltan gyanakszunk, hogy rövidlátó, szűk körű anyagi érdekeik miatt, az ökológiai alapismeretekkel sem rendelkező, harácsoló népségek vetetettek szemet szeretett, s ezidág úgy-ahogy védett Bükk-hegységünk erdeire is. Alaptalan a gyanakvásunk, amikor naponta érkeznek a sokkoló hírek: a nagytavaink (Balaton, Fertő-tó) végóráikat élik az „engedélyezett” beruházások fojtogatásától?! Túlzottan gyanakvóak vagyunk, amikor háromszázmilliárd forintos bevételt terveztek az állami tulajdonú ingatlanok eladásából az Agrárminisztérium cím alatt a jövő évi költségvetésben???!!! A vizeinket úgy tűnik, mér elvesztettük, de az erdőinket nem engedjük!!

Elfogultak vagyunk?

Igen, elfogultak vagyunk!  Mert azt gondoljuk, hogy a Bükk-hegység nekünk nem csupán egy nemzeti érték, de nekünk, itt élőknek a szűkebb pátriánk is. Amely egészségesebb környezetet, szépséget, rekreációs menedéket, élőhelyet biztosít nem csupán nekünk, embereknek, hanem megannyi más élőlénynek is, akikért szintén felelősek vagyunk.  A rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük. A Bükki hegység 95%-át erő borítja. Ettől ez még nem tekinthető tűzifa készletnek, faárúnak! Védett, fokozottan védett, Natura 2000-es területek hálózatának összessége, mely megvédése lokális, nemzeti és nemzetközi kötelességünk jogszabályi rendelkezések alapján is. Dr. Bándi Gyula, jövő nemzedékek szószólója szerint: „a rendelkezések már rövidtávon is ellentétes hatásúak az Alaptörvényben foglalt kötelezettségek megvalósításával, valamint az egészséges környezethez való alapvető jog érvényesíthetőségével!

F. Nagy Zsuzsa a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület elnöke. kép: Sarkadi Péter greenfo

Laikusok vagyunk?

Laikusok vagyunk! Laikusok vagyunk, mert nemcsak a faanyagot, a tűzifát látjuk az erdőben? Ezek szerint laikus dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek ombudsmana is?

Vagy laikus Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, a CEU professzora?

Laikus az Ökológiai Kutatóközpont, a tucatnyi országos önkormányzati, civil és szakmai szervezet…?

IGEN, IGEN, VÁLLALJUK: TÚLZOTTAN AGGÓDUNK, TÚLZOTTAN GYANAKSZUNK, ÉS TÚLZOTTAN ELFOGULTAK VAGYUNK!

Védjük meg közösen a Bükköt, védjük meg közösen a magyar erdőket!


Pontosan értettük, mit jelentett, amikor a felcsúti favágó beröffentette a láncfűrészt

Bojár Iván András főszervező, a 10 millió Fa nevű szerveződés közösség vezetője utolsó felszólalóként úgy fogalmazott, Európa Bolsonarója százmillió fát akar kivágni. Az író szerint a kormány olajjal táplálja a tüzet, miközben elszáradnak a vetések. Aki ez ellen felszólal, az libsibolsi, és trollhadsereget szabadítanak rá. Függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldali, minden magyar emberé az erdő – hangsúlyozta Bojár

Bojár Iván András. kép: Sarkadi Péter greenfo

Kedves Fákat, Erdőket, és a Földet Szerető Barátaim!

Itt a téren, a hátatok mögötti park közepén áll, nem is áll, szinte már fekszik egy megtámasztott ősöreg fa. Miatta vagyunk ma itt. Amikor helyszínt kellett választanunk Budapest egyik, ha nem a legöregebb fájának közelségét kerestük. Hogy ez a fa pontosan mennyi idős, nem lehet tudni, de a 19. század végén már biztosan itt állt. Látta Budapest felépülését, látta Deák Ferencet elballagni a Parlamentbe menet. Látta az első világháborúba vonuló bakákat, a kommünt, Horthy bevonulását, a német megszállást, a Dunához levitt magyar zsidók menetoszlopait. Látta a bejövő oroszokat, a folyóba rogyott Lánchidat. Látta a kommunista rezsimet, Rákosit és Kádárt, látta a forradalmat. És aztán látta a kivonuló oroszokat is, Antall Józsefet, a kiépülő új demokráciát. És most lát bennünket, a jövőnkért, gyermekeink jövőjéért felelősséget érző és vállaló polgárokat. Látja a dühünket és elszántságunkat, amit a kormány felelőtlen, ártalmas, életveszélyes lépése miatt érzünk.

Rendeletével a kormány az emberiség életét biztosító egyik legfontosabb erőforrásunkat, az oxigént ontó fákat élné fel. Mindezt 2022-ben, amikor már minden gyerekfigyelme fókuszában a klímavészhelyzet áll, amikor a“rettegve gyűlölt” Egyesült Államok elfogadta a történelem eddigi legnagyobb klímavédelmi csomagját. Hiszen mindennapi tapasztalásunk a kiszáradó folyók, elapadó tavak látványa, az égő erdők és a kemence helyett a földeken kiégő búza, honfitársaink elveszett keze munkája.A kormány ehelyett kerozinnal olt tüzet.Valós, modern társadalomjobbító technológiai fejlesztések helyett tűzifának aprítaná fel gyermekeink jövőjét. S aki ez ellen felszólal, azt lebolsevikozza, trollhadsereggel zaklatja.Ne tévedjünk barátaim! Az államilag védett erdők nem az államé. Azok az erdők még csak nem is a földesuraké. Nem. Azok a mi erdeink! Minden egyes magyaré.A tiétek, akik ma itt álltok, és azoké is, akik ma még nincsenek itt. Az erdők, ahogy McMenemy Márk barátom mondta a gyerekeinké és azok gyerekeié, amit használunk belőlük, tőlük vesszük kölcsönbe. Kölcsönbe, de nem el. És nem örökre azzal, hogy elpusztítjuk. Függetlenül attól, hogy Budapesti vagy vidéki, jobb-vagy baloldali, munkás vagy diplomás, minden egyes magyar birtokosa azoknak az erdőknek. Jogilag nem, de ökológiai értelemben még a magánerdő is mindannyiunké, s ezt épp azok a fák tudják a legjobban, akik nemcsak a földterület gazdájának adnak oxigént, de minden földi létezőnek.

Az erdők feletti állami jogszabályi védelem éppen azt jelentené, hogy a mi akaratunkból megvédi a fákat. Mindenekelőtt az indokolatlan kivágástól. Most azonban nekünk kell megvédeni a fákat az állam ellenében! Az ugyanis elárulta a nemzeti zöldvagyont. És meg fogjuk védeni őket. Minden egyes fát. Ha az ellenzékkel szemben kellene megvédenünk, tőle védenénk, ha a kormánnyal szemben kényszerülünk rá, akkor az ellenében fogjuk. A fa törzse ugyanis kör alakú, van ugyan déli és északi, mohás oldala, de nincs neki se bal se jobboldala.

Ne bántsd, az erdőt, ne bántsd a fát! kép: Sarkadi Péter greenfo

Kedves Barátaim! Ebből a rendeletből nem lesz semmi! Nem megvárjuk, hogy eldöntsék, hanem cselekszünk. Ezt a rendeletet elkaszáljuk!

Mi, a 10 millió Fa országos közössége soha nem tüntettünk. Soha semmiféle politikai, pláne pártpolitikai nyilatkozatot nem tettünk. Nem ezt tartjuk a feladatunknak. Mi, százak és ezrek, nem valami ellenében, hanem valamiért dolgozunk. Ültetni, teremteni, alkotni szeretünk. Mi 10 millió fát akarunk ültetni – Europa Bolsonarója viszont 100 milliót kivágni. Ezért vagyunk ma itt. Hogy ezt megakadályozzuk.

Hazáját szerető, környezetet védő, a gyermeke jövőjét féltő emberként mondom veletek együtt, hogy nem hagyjuk! Azt már látjuk, hogy a kormány elkezdte a porhintést. Hogy a védett erdők kivágása valójában nem is a védett erdőkre vonatkozik és nem is a kivágásról szólnak.

Már-már ott tartunk, hogy ők tulajdonképpen tarvágással ültetnek. Pontosan értettük, mit jelentett, amikor a felcsúti favágó beröffentette a láncfűrészt: totális önzést, arroganciát, mohóságot, és főleg cinikus közönyt a természet, az emberek, a gyerekeink jövője iránt.

Bár a kormányzati hierarchia egy alacsonyabb fokán, nem érintve a kormányrendeletet, kijött egy kis mismásolás, hogy nem is akarják ők betartani a saját tíz napja hozott rendeletüket, azért bennem már kialakult annyi gyanakvás, hogy kommunikációs trükköknek ne higgyek. S ugyanez a gyanakvás ébred bennem akkor is, amikor ellenzéki pártok lelkesen győzelmi ünnepet ülnek amiért át akarták verni őket. Az agrárminiszter utasítása, még csak nem is miniszteri rendelet, csak utasítás, a nesze semmi fogd meg jól minősített esete. Egyetlen tény érthető meg belőle: hogy igazunk volt és van, hisz maga a miniszter mondta ki, s hogy a ránk küldött úgynevezett erdészek és úgynevezett szakértők, elárulták az erdőt, a hivatásukat, a nemzetjövőjét. Kedves barátaim, mindez nem pártpolitikai kérdés. Ez létkérdés! Vagy az Élet pártján áll valaki, vagy az Élet ellenében.
Ebben a rendeletben is épp az a leggyalázatosabb, hogy megint szembe akarja fordítani a várost és a falut, az értelmiséget, a munkásokat és a szegényeket.

Vajon odafenntről a Karmelitából látszik az MTA előtti tömeg? kép: Sarkadi Péter greenfo

Nyilván tudjuk mit jelent a fatüzelés. Mit jelent a tél hidege és a szegénység. Épp elég barátunk van szerte az országban, akiknek gondot jelent mindez. Ezekben a percekben az ország számos pontján, Pécsett, Nyíregyházán is velünk együtt tiltakoznak. Ahogy zajlott már demonstráció Székesfehérváron, Szolnokon és Miskolcon is. A közös petíciónkat aláíró 110 ezer ember, különösen a közel 400 szervezet az egész országot behálózza. Én magam is többet élek vidéken, mint Budapesten. Ott én is fával fűtök. Épp eléggé tudjuk, sokaknak milyen nehéz a téli tüzelő előteremtése.

Ha innen átnézek, látom a Gellérthegyet, és látom, hogy a hegyen a fák úgy néznek ki, ahogy október végén szoktak. Kiszáradtak. A mi kormányunk meg tüzet lő majd rájuk két nap múlva. Forró ünnep lesz, hisz addigra itt fognak tüntetni a gazdák is. Más szempontból, de azonos okokból, mint mi. A klímavészhelyzet miatt, a Föld védelmében. Mert az évszázad legnagyobb aszálykárától szenvedünk mi is, ők is. És ők azért fognak tüntetni, hogy nekik idén ne kopjon fel az álluk, és hogy mi jövőre ne koplaljunk. A gazdatársadalom többségét általában nehéz lenne baloldali elhajlással vádolni. De mostanra nekik is elegük lett. Azt mondják, elég volt! És most azt mondjuk mi is, hogy elég!

Nemcsak tiltakozni, tenni is akarunk. Összefogunk és ellenállunk! Erőt és erdőt mutatunk! Jó dolog skandálni, hogy nem hagyjuk, de itt valódi cselekvésre van már szükség. A 10 millió Fa kezdeményezi az Erdőőrök országos hálózatát. Ide a színpad melletti toborzósátorba várjuk mindazok jelentkezését, akik a gyakorlatban is tennének az erdeink megvédéséért, vagy írhatnak nevagjki@gmail.com címre. Ez a hálózat figyeli, szakszerűen ellenőrzi és akadályozza majd meg a kivágásokat. Veszély esetén jelez, és riasztja a zöld szervezeteket, a helyi közösségeket és a nyilvánosságot, ha valahol pusztításra utaló jelet lát. Ezt az információs és akcióhálózatot pedig örömmel szervezzük akár egyetlen nagy közös rendszerbe más hasonló kezdeményezésekkel. De még egyszer hangsúlyozom: ez nem pártpolitikai ügy. Nem a parlamenti ellenzék ügye. Ez mindannyiunk ügye. Jobb- és baloldaliaké, hívőké és ateistáké, falusaiké és városiaké egyaránt.

Itt az ideje, hogy végre kirángassuk a mindannyiunkat érintő klímvészhelyzet ügyét a politikai pártok jobb- és baloldali harcából. Most civil kiállásra és civil ellenállásra van szükség!

Szóba hoztam az itt a téren álló sokat látott fát. Szeretném, ha mindannyian ígéretet tennénk neki: nem hagyjuk, hogy a Bükk, a Mecsek, a Bakony, a Mátra, a Zemplén hegyei közt meghúzódó nemes erdeink fái elpusztuljanak egy kapkodó és haszonleső döntésnyomán. Kedves öreg fa, egyszer, talán nem is olyan sokára visszajövünk, és beszámolunk róla, hogy megállítottuk az oktalan pusztítást.

Mától új időszámítás kezdődik! Magyarországra is beköszöntött a klímatudatos cselekvés kora! Hát cselekedjünk! Éljen Magyarország! Éljen a Föld! Éljen az Élet!

szervezők a színpadon. kép: Sarkadi Péter greenfo

A tüntetést szervező civilek listája

10 millió Fa Alapítvány, Greenpeace Magyarország, Jane Goodall Intézet, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, aHang, Habitat for Humanity Magyarország, XFOREST.HU, MyForest, GreenDependent, Fenntartható Megoldások Egyesülete, Erdőmentők Zöldellő Sárrét Egyesület, Gaja Környezetvédő Egyesület, Székeszöldvár Civil Zöldítők Egyesülete, Zöld Küldetés Egyesület, MAG – Miénk a Grund Városvédő Egyesület, InDaHouse Hungary Egyesület, Budapesti Komposztbarátok Szövetsége, Életfa Környezetvédő Szövetség, Zöld Akciócsoport Nyíregyháza, Stop Avalon Tata, TETT Egyesület, Nagy Tavak Koalíció, Völgyerdő Természetvédelmi Park, Madárfigyelő Szolnok Természetvédelmi Egyesület, Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület!, Kaptárkő Egyesület, Green Guide Budapest, Buddha FM, Ökotárs Alapítvány, Éghajlatvédelmi Szövetség, Reflex Környezetvédő Egyesület, Talpalatnyi Vadon Természetmegőrzési Alapítvány, Gödi Ökoklub, Nagykovácsi természetvédők, Extinction Rebellion Magyarország, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Fridays For Future, Az Emberség Erejével Alapítvány, Mentsük meg a Bükköt!, Összefogás a Balatonért Egyesület, Zemplén Gazdátlan Állataiért Alapítvány, Motorosok az Állatokért, Állatmentő Angyalok Alapítvány, Etyeki Családfasor egyesület

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás