A rovat kizárólagos támogatója

Egy súlyosan egészségkárosító és egyre terjedő tevékenység megfékezéséhez kérjük mindenki segítségét. A műanyag zacskókat, dobozokat és egyéb termékeket széles körben használják otthon fűtésre, melegítésre.

Sokszor a nyílt téren is égetnek ilyen anyagokat. Ezáltal olyan vegyületek kerülnek a levegőbe, amelyek rendkívül ártalmasak az élővilágra: rákot, légzőszervi elváltozásokat, szemirritációt, bőrgyulladást, idegrendszeri zavarokat és számos egyéb betegséget okozhatnak már viszonylag kis mennyiségben is. Ezért a műanyagok égetését kormányrendelet tiltja, amely szerint a tilalom megszegőit 500 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

Mindannyiunk egészsége érdekében fontos, hogy ne legyünk elnézőek a műanyagot égetőkkel szemben: próbáljuk meg lebeszélni őket erről, és ha ez nem sikerül, kérjünk azonnali intézkedést a helyi önkormányzat jegyzőjétől, a környezetvédelmi felügyelőségtől, a tűzoltóságtól vagy a rendőrségtől. A műanyag-égetés káros hatásairól a műanyagok gyártóinak kellene tájékoztatást adniuk. Azonban mindaddig, amíg a hatóságok nem szereznek érvényt ennek a követelménynek, különös felelősség hárul a sajtóra és civil szervezetekre a lakosság felvilágosításában.

Részletesebb tájékoztatás a http://www.levego.hu/konyvtar/olvaso/levego4.htm  és a http://www.levego.hu/kiadvany/vegyianyag/muanyagegetes.htm  Internet címeken található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek