A rovat kizárólagos támogatója

Veszel egy új mosógépet, amely tönkremegy pár hónappal a jótállási idő lejárta után. Szerelőt nem találsz, vagy csak olyat, aki méregdrágán javítaná meg. Ismerős? A statisztikák szerint egyre gyakrabban fordul elő ilyesmi. Végre fellázadtak a gyorsan elromló és javíthatatlan háztartási gépek ellen. Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Magyar Természetvédők a tervezett elavulás ellen.

A BBC cikkében ismertetett adatok szerint 2004 és 2012 között 3,5 százalékról 8,3-ra nőtt az olyan háztartási nagygépek aránya, amelyek ötéves koruk előtt mentek tönkre. Egy újrahasznosító telepen végzett vizsgálat szerint a kidobott mosógépek több mint tizede volt fiatalabb ötévesnél. Sok lámpát pedig olyan égőkkel látnak el, amelyeket nem lehet egyesével kivenni, vagyis ha az egyik kiég, akkor az egész lámpát vagy a világító egységet cserélni kell.

Az ilyen esetek miatt fogalmazódott meg egyre többekben, hogy elő kellene írni a cégeknek: gyártsanak tartósabb berendezéseket, és könnyebben lehessen őket javítani. Például ne ragasztó fogja össze a részegységeket, illetve legyenek pótalkatrészek és szerelési útmutatók.

Uniós tagállamok környezetvédelmi minisztériumai pontosan ilyen EU-szabályozás kidolgozását kezdték el, amely a tervek szerint a lámpákra, tévékre és az olyan nagy háztartási eszközökre vonatkozna, mint a hűtő, mosó- és mosogatógépek. Elfogadása előtt ugyanakkor még nagy csaták várhatók. Az ipari lobbisták szerint az elképzelések túlságosan szigorúak, sértik a szellemi tulajdonjogokat, hátráltatják az innovációt és új gyártók piacra lépését.

A G7 gazdasági hírportál szerint a fogyasztóvédelmi szervezetek viszont hiányolják a listáról a nyomtatókat és okostelefonokat, a készülő szabályokat túlságosan puhának tartják, és úgy vélik, hogy a gyártók továbbra is kézben tarthatják a javítási folyamatot, ami megdrágítja azt. Olyan berendezéseket követelnek, amelyek teljesen szétszerelhetők, és a gyártó szabadon elérhető iránymutatása alapján a fogyasztó maga is megjavíthatja, felhasználva a hivatalos pótalkatrészeket. Ezért persze a gyártók finoman szólva nem lelkesednek, és arra figyelmeztetnek, hogy balesetekhez vezethet a szakszerűtlen javítás.

A problémakörnek nemcsak a pénztárcánk, hanem a környezetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van. A fentihez hasonlóan rövid életű mosógépekhez képest egy 20 éven át kitartó darab összesen 1,1 tonna szén-dioxid kibocsátásának elkerülését teszi lehetővé, mivel nem kell újat gyártani helyette. Igaz az új darabok energiatakarékosabbak.
 

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a Magyar Természetvédők a tervezett elavulás ellen

Aláírásgyűjtési kampányba fogott a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Fenntarthatóság Felé Egyesület. Szigorúbb törvényeket követelnek azok ellen a cégek ellen, amelyek termékeikbe időzített bombaként építik be a meghibásodást.
 

Ne hagyd, hogy átverjenek a multik! A televízió pár év után elromlik, a mosógépet havonta javítani kell, a mobiltelefon lelassul, gombjai rövid időn belül tönkremennek. Ez véletlen lenne? Vagy ez a termékek előre kigondolt tervezett elavulása? Azt látjuk, hogy a mai eszközök kevésbé tartósak, mint elődeik. Mindenki tapasztalhatta már a tervezett elavulást anélkül, hogy tudta volna mi az. Azt még kevésbé, hogy miért van és mik a következményei.

Pedig lehet tenni ellene!

Az aláírásgyűjtés célja, hogy megnehezítsük a tervezett elavulást, ezért olyan törvényt követelünk, amely biztosítja, hogy:
—  A tartós fogyasztási cikkek jótállása fokozatosan 5, majd 10 év legyen!
—  A tervezett elavulás pénzbírsággal, börtönnel büntetendő cselekmény legyen!

Az összegyűlt aláírásokat jogszabályi javaslatainkkal együtt átadjuk a kormánynak.

Mi a tervezett elavulás? Egy olyan stratégia, mellyel tudatosan csökkentik az időt, ameddig egy terméket használni tudunk vagy akarunk. A gyártó célja a tervezett elavuláson keresztül, hogy a termék élettartamának csökkentésével a vásárlót új eszköz megvételére ösztönözze. Az ezt lehetővé tevő technika lehet például a szándékos hiba beépítése, sérülékeny eszköz tervezése, a javítás megnehezítése, drágává tétele, vagy akár a sűrűbb, elsősorban a külsőt érintő változtatások.

Miért rossz ez?

Rossz az embereknek! A tervezett elavulással a multik becsapják a vásárlókat. Rossz minőségű terméket adnak el, ami hamar elromlik vagy könnyen tönkremegy. A reklámmal, a termékek gyakori, elősorban a külsőt érintő frissítésével pedig akkor is ráveszik a fogyasztót az új termék vásárlására, ha arra nincs is szüksége. Közben az elektronikai eszközöket még mindig emberek rakják össze távol-keleti gyárakban embertelen körülmények között, olyan vegyi anyagokat belélegezve nap mint nap, amelyeket nálunk már rég betiltottak. Rossz a környezetnek!

Csak elektronikai hulladékból évente 4500 Eiffel-torony tömegével egyenlő mennyiség keletkezik, miközben az elromlott eszközök csak kevesebb mint felét javítjuk meg. A hulladék jellemzően Távol-Keleten vagy Afrikában köt ki, ahol súlyos környezet- és egészségkárosító módon bontják szét. Ez azonban csak a történet vége. Az eszközök előállítása és használata még nagyobb teher a bolygónak. A világ anyagfelhasználása 2017-ben kilencven milliárd tonna volt, azaz fejenként – beleértve a csecsemőket is – tizenkétezer kiló!

Állítsuk meg a tervezett elavulást! Ne hagyjuk, hogy a multinacionális vállalatok az emberek és a környezet kárára működjenek!

  ITT ÍRD ALÁ A PETÍCIÓT >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás