A rovat kizárólagos támogatója

A kaktuszok után talán még meghökkentőbb potenciálisan inváziós élőlény jelent meg erdeinkben. A napokban a mosómedvefélékhez tartozó ormányos medve egy szemmel láthatóan vitális egyedével találkoztam egy közkedvelt Budapest környéki erdei kirándulóhelyen.

Az erdő mélyéből jött, folyamatosan az avar alatt kutatva, majd meglepetésemre némi mérlegelés után elindult felénk. Nagyon bizalmas jószág, őshazájában, Amerikában is a turisták kedvence.

Az ormányos medve vagy más néven vörösorrú koáti (Nasua nasua) a ragadozók rendjébe (Carnivora), azon belül pedig a mosómedvefélék (Procyonidae) családjába tartozó faj. Dél-Amerikában, Kolumbiától és Venezuelától délre egészen Uruguayig és Észak-Argentínáig honos. Mindenféle erdőben megtalálható, az őserdőtől a folyami erdőkön át a hegyi erdőkig, egészen 2500 méteres magasságig. Elterjedtsége miatt nem védett. Többnyire nappal, néha éjszaka is aktív, ilyenkor folyamatosan keres, kutat és szimatol táplálék után. Többnyire a talajon mozog, de az estét inkább fákon tölti. A nőstények inkább növényevők, a nagyobb hímek azonban – főleg rágcsálókra – vadásznak is. Kedveli a bogyókat, gyümölcsöket, gombákat, az állatok közül a skorpiót és a mérges százlábút is elkapja, de a dögöt sem veti meg. A gyümölcsökért a fák tetejére is felmászik, és zsákmányát szimatolva, kövek alatt is keresi.

Magas cukiságfaktora ellenére nem kívánatos a jelenléte az európai erdőkben, mivel ügyesen mászik fára és rámol ki madárfészkeket. Trópusi, szubtrópusi faj, ezért nálunk a jelenleginél nagyobb hidegben valószínűleg elpusztulna. Emellett télen nem biztosított a számára a változatos rovar- és gyümölcskoszt, így jobb híján a kirándulók szendvicsein tengődik. Mind állat- mind természetvédelmi szempontból javasolt a szökevény szakszerű befogása és megfelelő elhelyezése, ami a viselkedését tekintve nem túl bonyolult feladat – írta Exner Tamás olvasónk, akitől a képeket is kaptuk.

Tamás így folytatja: Costa Rica-ban láttam ezt a jószágot utoljára, ott is szelfiznek vele a turisták. Szándékosan nem adtam meg közelebbi helyet, nehogy a sok érdeklődő kárt tegyen benne, vagy elzavarja. A területileg illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot értesítettem.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás