Hirdetés

A glyphosate olyan mezőgazdaságban használt gyomirtószer, amiről az Egészségügyi Világszervezet megállapította, hogy rákkeltő és termékenységet csökkentő hatású. A glyphosate a vízoldhatósága és a bomlástermékének stabilitása miatt könnyen eloszlik a környezetben, ilyen módon a hatóanyag megjelenik a felszíni vizekben és ivóvizeinkbe is bekerülhet.

A növényvédőszer az élelmiszereinkbe is beépül, mára legtöbbünk vizeletében is kimutatható. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja ezért a közelmúltban útjára indított országos zöld konzultáció keretében kiemelt kérdésként kezeli ennek a szernek a betiltására irányuló javaslatot. Az LMP javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, hogy 2022. december 15-től, amikor a glyphosate tartalmú növényvédő szerek európai uniós engedélye lejár, a felülvizsgálat eredményétől függetlenül legyen tilos Magyarországon a glyphosate tartalmú növényvédő szerek forgalomba hozatala és felhasználása.

Magyarország Alaptörvénye szerint „Mindenkinek joga van a testi és lelki egészséghez”, és ezen jog érvényesülését Magyarország „az egészséges élelmiszerekhez és az ivóvízhez való hozzáférés biztosításával” is elősegíti, valamint “Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez”. Magyarország Alaptörvényben foglalt Hitvallása szerint: „Felelősséget viselünk utódainkért, ezért anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit.

Az Alaptörvény kimondja továbbá, „Magyarország támogatja a gyermekvállalást”. Ezzel szemben Magyarországon nagyságrendileg 30 glyphosate-tartalmú készítmény kapható. Tehát az a szer, amelyik rákkeltő és termékenységet csökkentő hatású. Az Európai Vegyianyag-ügynökség 2017-ben felülvizsgálta a glyphosate dossziéját. 2017-ben 9 tagállam állt a teljes betiltás mellett, de sem a betiltás, sem a 15 éves újraengedélyezés nem kapott többséget, hanem kompromisszum született egy 5 éves újraengedélyezésre, így a jelenleg érvényben lévő engedély 2022. december 15-ig érvényes.

Hazánk végig a glyphosate használata mellett szavazott, tehát a rákkeltő és termékenységet csökkentő hatású szer forgalmazása mellett. Hazánk GMO-ellenes politikája, másrészt az EU több tagállamának jó gyakorlata alapján szükséges és lehetséges a glyphosate hazai alkalmazásának kivezetése, betiltása. Több EU tagország is jelentős szigorításokat vezetett már be, illetve készül bevezetni. Itt az ideje, hogy Magyarország Alaptörvényének szellemiségét kövesse a Kormány, illetve a jelen és a jövő generációk érdekeit képviselő, a fenntartható fejlődés céljait szolgáló álláspontot képviseljen minden hazai, európai uniós és nemzetközi fórumon. Továbbá a glyphosate tartalmú növényvédő szerek európai engedélyének visszavonása mellett szavazzon az azok alkalmazásának meghosszabbításáról szóló tárgyalásokon.
Ne szennyezzük tovább magunkat és környezetünket: a glyphosate, a rákkeltő és termékenységet csökkentő hatású szer használatát örökre be kell tiltani!

2020. július 4. Kendernay János, az LMP társelnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás