A rovat kizárólagos támogatója

Az LMP, az MSZP és a Jobbik közösen tiltakozott este Fidesz ellen, amiért a kormánypárt kiárusítaná a magyar földet. És alig mentek el a tüntetésükre.

 Traktoros happening a parlamentnél, forgalomlassító demonstrációk országszerte, demonstráció a Kossuth téren – korlátozott hatósugarú, de összehangolt fellépéssel tiltakozott az ellenzék a kormány lassan élesbe forduló földeladási tervei ellen. A sztárfellépő Ángyán József szerint buknia kell annak a rendszernek, amelyik elveszíti a morális talapzatát. 

– Hogy a képviselők is érzékeljenek valamit a forgalomlassításból – Sallai R. Benedek, az LMP parlamenti képviselőjének egyik munkatársa így magyarázta reggel az összegyűlt újságíróknak, mit keres egy traktor nyergében a parlamenti garázsnál. A piros színű, Belarus márkájú erőgépet tréleren hozták a fővárosba, az Árpád hídtól a politika mellett gazdálkodással foglalkozó Sallai R. Benedek maga vezette a járművet, egészen addig, míg a jó előre odakészített készenléti rendőrök (akik egyen-napszemüveges civil ruhás rendőrök és egy TEK-esnek látszó Audi terepjáró társaságában várakoztak a helyszínen) meg nem állították. A pontosan koreografált jelenetben ennél a pontnál zöldbe öltözött LMP-s aktivisták ugrottak elő a traktor háta mögül, és egy hatalmas, a termőföld megvédését ígérő molinóval fölsorakoztak a garázsbejáratnál. A képviselő röviden szót váltott az intézkedő rendőrökkel, majd rögtönzött sajtótájékoztatót tartott. Szerinte a tét nem egyszerűen az, hogy mi lesz az állami termőföldkészlet sorsa – valójában az a kérdés, hogy a rendszerváltástól máig a tizedére fogyott állami vagyon maradékával rendelkezhet-e még a magyar állam, lesz-e lehetősége a későbbi kormányoknak, hogy az alkotmánynak és a törvényeknek megfelelően a közjó érdekében használják fel azt, ami a jog szerint a közösségé. 
Folytatás a nol.hu-n >>>   

Az országban összesen tizenkét helyen tiltakoztak nap közben a gazdák – többnyire az ellenzéki pártok, az LMP mellett főként az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért szervezésében – a földvagyon kiárusítása ellen. Szekszárd határában, a 6-os főút egyik kétszer kétsávos szakaszán negyedpályás útlezárással demonstrált az LMP. A megmozdulásra öt autóval érkeztek a protestálók. A rendezvény egyik szervezője,
Hadházy Ákos – a hozzá eljutott hangok alapján – úgy látta, hogy a legérintettebbek, az agrárvállalkozók azért nem jöttek el, mert félnek tüntetni a kormány ellen, hisz ha kiderül, hogy részt vettek az akcióban, akkor biztos, hogy elbukják támogatási pályázataikat.
A civilben állatorvosként dolgozó politikus szerint újra egy olyan visszaélés készül, ami nagy kárt okoz a becsületes gazdálkodóknak és az államnak.
Hadházy a Népszabadság tudósítójának azt prognosztizálta, hogy az eladásra kijelölt, 380 ezer hektár állami föld azok kezébe kerül majd, akiknek jók a kapcsolatai a kormánypártokkal. Az LMP-s politikus – aki korábban, Fideszes városatyaként hangfelvétellel bizonyította a trafikmutyi működését – arra is felhívta a figyelmet, hogy a földeladásokról Bitay Márton államtitkár dönt, s ő tagja volt annak a grémiumnak, amely a dohánybolt koncessziókat „értékelte", gyalázatosan (a 12 fős testület 15 ezer, egyenként száz oldalas pályázatot pontozott két hét alatt). Vagyis a kormány a bevált embereit és módszereit veti be újra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás