Hirdetés

A Which? (magyarul Melyik?) nevű fogyasztóvédelmi szervezet 13 típust vizsgált meg, ebből 6 termékben – 5 takonyban és 1 hasonló, putty nevű játékban, nevezzük ragacsnak – állapítottak meg túl magas értéket bórból.

Tavasszal az index is hosszabban foglalkozott a slime nevű műtakonyszerű slágerjátékkal. Most egy vizsgálat kimutatta, hogy ezeknek közel fele megbukik az uniós biztonsági teszten, mert túl nagy mennyiség van bennük egy potenciálisan veszélyes anyagból – írja a Sky News. 

A Which? (magyarul Melyik?) nevű fogyasztóvédelmi szervezet 13 típust vizsgált meg, ebből 6 termékben – 5 takonyban és 1 hasonló, putty nevű játékban, nevezzük ragacsnak – állapítottak meg túl magas értéket bórból. Ez a borax nevű gyógyszerból kerül bele, amely eredetileg egy szájpenész elleni szer, de másodállásban ez adja a takony ragadósságát.
 

Az INDEX szerint a bórral az a baj, hogy a határérték feletti mennyiségben rövid távon bőrirritációt hasmenést és hányingert és görcsöt okozhat, nagyon magas kitettség esetén pedig akár a termékenységnek, illetve terhes nőknél a magzatnak is árthat.
Az uniós határérték kilónként 300 milligramm a takonynál és 1200 a ragacsnál. Az alábbi termékekben mutattak ki ennél magasabbat (zárójelben a határérték meghaladásának mértéke):

Frootiputti (négyszeres mennyiség)
Ghostbusters (több mint háromszoros)
Fun Foam (közel másfélszeres)
The DIY Slime Kit (négy és félszeres)
Jexybox 30z Glossy Slime
ME Life TicTock Fluffy Slime

Az első két termék gyártói szerint az ő esetükben az értékelés hibás, mert az ő termékeiket takonyként kategorizálták, de azok szerintük ragacsok, az ahhoz tartozó határértéket pedig simán tartják.
A Which? viszont attól tart, hogy a gyártók direkt azért kategorizálják máshogy a termékeiket, hogy azok átmenjenek a biztonságossági vizsgálaton. Az első termék forgalmazója viszont úgy döntött, kivonja a terméket addig, amíg a kérdés nem rendeződik, illetve a több problémásnak ítélt terméket is forgalmazó Amazon is eltávolította az érintett taknyokat és ragacsokat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás