A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Az elmúlt évtizedek elhibázott vízpolitikája, és a klímaváltozás eredménye: alig több mint hatvan centi az átlagos vízmélység.
A Velencei-tó vízállása 2022. július 30-án 10 órakor érte el Agárdnál az abszolút rekordot jelentő 62 centiméteres vízállást, amire a hiteles mérések 1939-es kezdete óta nem volt példa. A tó ma reggeli vízállása 61 centiméter volt – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Balatonhoz hasonlóan, az erre a hétre várható meleg és napos, csapadékszegény időjárás miatt folytatódik a Velencei-tó apadása – írták. A Balaton átlagvízállása 82 centiméter. A következő egyhetes időszakban itt is folytatódik a tó vízállásának csökkenése, szeptember 1-jére az átlagvízállás 73–80 centiméter között várható – közölték. Ez a vízállás nem rendkívüli: 2003. augusztus 1-jén 39 centiméter volt az átlagvízállás, tavaly ugyanezen a napon 102 centiméter. Jelenleg nincs vízminőségi probléma a tavon – tudatta az OVF.

A 12 vízügyi igazgatóságból tíz területén van vízhiány elleni védekezési készültség érvényben. Hét vízhiánykezelő körzetben első, öt vízhiánykezelő körzetben másod-, 23 vízhiánykezelő körzetben harmadfokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben – közölték.

Nyitókép: Velencei tó kiszáradóban 2022 július vége forrás: Aczel Vera FB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek