A rovat kizárólagos támogatója

A napenergia-piac 2011-es eufórikus növekedése után 2012 visszaesést hozott. Az EurObserv’ER szerint a 2012-ben bekapcsolódott napelem-kapacitás 16,5 GWp, ami 2011-ben még 22GWp volt. (Gigawatt-peak a csúcsteljesítmény GW-ban). A piac világszerte 30 GWp-nyi telepítéssel rendelkezett, az amerikai és ázsiai piacok támogatásával.

Világszerte megfigyelhető az ázsiai és az amerikai piac előretörése. Visszatekintve megállapíthatjuk, hogy a növekedés feltételei nem voltak ideálisak az európai piacokon. A növekedés az utóbbi három évben többségében az spekulatív beruházásoknak volt köszönhető, amelyeknél a garantált bevételek és a jelentősen visszaeső előállítási költségek közti különbséget használták ki.

Egyes kormányok ezt nagyon nehezen nyelik le, emiatt a villamosenergia-termelésére kivetett adókkal, illetve a törvények visszamenőleges módosításával próbálják csökkenteni a költségeiket: Cseh Köztársaság (visszamenőleges adó a beruházásokra), Bulgária (energiahálózat-kapcsolódási adó), Görögország (adó a már telepített és új rendszerekre), Belgium Flandria tartománya (visszamenőleges energiahálózat-kapcsolódási adó) és Spanyolország (elektromos szolgáltatók nyereségére kivetett adók).

Az EurObserv’ER szerint az Európai Unióban 2012-ben 16 520 MWp-nyi napelem kapcsolódott rá az energiahálózatra. Ez 25%-kal kevesebb az előző évinél. Ezzel az Európai Unióba telepített eddigi összes kapacitás 2012 végére 68 647 MWp volt, ami fejenként 136,3Wp fotovillamos (PV) kapacitásnak felel meg. Ez a többletkapacitás természetesen a napenergia által termelt villamosenergia termelésének növekedésével járt, ami így 68,1 TWh-ra emelkedett, ez 50,1%-kal több, mint 2011-ben. A termelés most háromszor nagyobb, mint 2010-ben. A napenergia jelenleg az Európai Unió villamosenergia felhasználásának több mint 2%-át fedezi.

Az EU egy főre jutó napenergia-kapacitása 136,3 Wp/lakos. A vezető EU államok között van Németország (399,5 Wp/lakos), Olaszország (269 Wp/lakos) és Belgium (240 kW/ezer lakos). Ezer lakosra nézve viszonylag magas napenergia-kapacitással rendelkezik a Cseh Köztársaság, Görögország és Bulgária is.

Az EU-tagországokra vonatkozó 2012-es adatok mellett az új Barométer tartalmazza
– a napelem stratégiát,
– az egyes országok fejlesztéseit,
– az élen járó vállalkozások elemzését, illetve
– a megújuló energia nemzeti akcióterveinek elemzését a megvalósulás tükrében.

Egy másik mai hír szerint az Európai Bizottság hatalmas, 47 %-os vámtételekkel sújtaná a napelemek piacán az unió második legnagyobb gazdasági partnerét. Holtpontra kerülhet az európai napenergia-piac?

Kapcsolódó anyagok:

Japán a világ második legnagyobb napenergia-piacává válhat az idén

Gigászi uniós vám jöhet a kínai napelemekre

Meddig bírja egy napelemes rendszer?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás