A rovat kizárólagos támogatója

Két hegyi gorilla született a kongói Virunga Nemzeti Parkban. A Wilunula családban egy hím, a Humba családban egy nőstény született november 15-én. A két új bébigorillával együtt összesen tizenhat született a veszélyeztetett fajnak számító hegyi gorillából január óta a nemzeti park területén.

A hegyi gorilla (Gorilla beringei ssp. beringei), amely a keleti gorilla három alfajának egyike, Közép-Afrikában él két régióban, két csoportban, az egyik a Virunga-hegységben négy nemzeti park területén, köztük a Virunga Nemzeti Parkban. A vadon élő hegyi gorillák számát 1000 körülire teszik. A hegyi gorillának hosszabb és sötétebb szőrzete van, mint más gorillafajoknak, így olyan területeken is megél, ahol a hőmérséklet fagypont alá süllyed, így például a Virunga-hegység 2200–4300 méter magasságon fekvő erdeiben. Több időt tölt a talajon, mint bármely más főemlős, lába hasonlít az emberére. Arcán, tenyerén és talpán nincs szőr, az idősebb hímeknek a mellkasa is csupasz.

A Phys.org szerint a hegyi gorillák populációja az elmúlt 40 évben megötszöröződött, a faj tagjai három országban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Ugandában és Ruandában élnek. A Virunga Nemzeti Park becslései szerint számuk az év közepén 350-re nőtt. 1981-ben csupán 58 hegyi gorilla élt a területen, 2000-ben egyedszámuk 131-re, 2010-ben 201-re emelkedett. 2016-ban már 286-an voltak. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2018 novemberében a faj besorolását a súlyosan veszélyeztetettről veszélyeztetettre enyhítette.

Hegyi gorilla bébi a keleti gorilla egyik alfaja a ruandai Sabyinyo-hegységben

A populációt bár sikerült megnövelni, a park közlése szerint ez jelentős költségekkel jár, és a hegyi gorillák életét megnehezítő ökológiai kihívások továbbra is hatalmasak a területen a nagy népsűrűség, a szegénység és a politikai instabilitás miatt. A régióban fegyveres csapatok portyáznak, melyek a helyi populációra vadásznak. (MTI)


Aki az életét áldozta a gorilláknak

Dian Fossey az 1960-as, 1970-es és 1980-as években, összesen 18 esztendőn keresztül tanulmányozta a hegyi gorillák viselkedését előbb Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban, majd Ruandában a Virunga-hegységben. A kihalás fenyegette hegyi gorillák csak ebben a három közép-afrikai országban élnek, számukat 1000 körülire becsülik. Az amerikai etológus munkája eredményeként megmentett egy fajt a teljes kipusztulástól. A hegyi gorillák ma is veszélyeztetettek, de Dian Fosseynak köszönhető, hogy még ma is megtalálhatók élő példányok.
Fossey 1967-ben megalapította a Kariskoke Kutatóállomást, 10 évvel később pedig a nevét viselő gorilla alapot, amely mindenekelőtt a vadorzóktól védelmezi a hegyi gorillákat. Ezek az állatok főleg Kongó keleti részén vannak veszélyben, ahol több fegyveres milícia is tevékenykedik. Dian Fossey személyét és munkásságát nemzetközileg főként a Gorillák a ködben című 1988-as filmdráma tette ismertté, amelyben Sigourney Weaver alakította a ruandai gorillák megmentéséért harcoló, az állatok bizalmát különleges módszereivel elnyerő antropológusnőt. A film forgatásán Poppy lánytestvére, Maggie volt az amerikai színésznő kedvenc gorillája.

1985. december 27-én, a reggeli órákban erdei kunyhójában holtan találták Dian Fossey gorillakutatónőt. A Ruandában élő amerikai származású tudós egész életében elszántan küzdött a gorillák megmentéséért. Valószínűleg pont ezért kellett meghalni. A mai napig nem tudjuk biztosan, hogy ki követte el a brutális gyilkosságot.

Dian Fossey sírja (2005)
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek