A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai és az európai városokban.

Amerikai kutatók feltérképezték az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában. A tudósokat is meglepte, milyen nagy szerepet játszik a szállópor szintjének változásában az időjárás.

A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skócai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelő állomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szállópor-koncentrációjában az előző évek – 2019 és 2018 – azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve – olvasható az EurekAlert hírportálon.

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban összehasonlítva a szállópor szintjét a három vizsgált év azonos időszakában – amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat -, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

„A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el” – mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója.

Hogy kiderítse valóban a kijárási korlátozások állnak-e a háttérben, a kutatócsoport vizsgálatot végzett. Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szállópor szintjének éves változásáért. „Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére” – mondta Hammer.

Másik forgatókönyvükben csökkentették a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést, amely tükrözte a kijárási korlátozásokat, amikor kevesebb ember ült gépkocsiba, kevesebb ipari létesítmény működött. „Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye” – mondta Hammer. A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben.

„Valószínűleg nagyobb csökkenést tapasztalunk egy olyan térségben, ahol magasabb szintről kezd csökkeni a koncentráció” – magyarázta. Észak-Amerikában és Európában egyenletesen csökken a szállópor koncentrációja. „Meglepődtünk, hogy az időjárás ilyen domináns szerepet játszik a szállópor csökkenésében”– tette hozzá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás