A rovat kizárólagos támogatója

Még idén megvalósult a Társaság legnagyobb beruházása a Királyréti Fogadóközpont épületének kivitelezése. Az Ipoly Erdő Zrt. területén jövőre is folytatódnak a további fejlesztések.

A Társaság épp olyan fontosnak tartja a nyitott erdők megvalósításának lehetőségét, mint a tulajdonosi joggyakorló Agrárminisztérium, ezért a 2019-es év sem marad el fejlesztések nélkül az Ipoly Erdő Zrt-nél. 2018-ban a legnagyobb beruházás a Királyréti Fogadóközpont épületének kivitelezése volt. Az egykori uradalom iskola épülete – majd egy évszázadig erdészlak volt, 2019-től a Királyréti hely- és erdei gazdálkodástörténeti bemutató helyszínévé válik.

Királyréten éves szinten kb. 500 000 látogató fordul meg, a település kisvasúttal, gépkocsival, buszjárattal is jól megközelíthető. Az itteni természeti környezetet az ember több évszázados tájhasználati tevékenysége alakította ki. A bemutató hely a környék (Szokolya, Huta) gazdag múltjával, az itt folytatott erdei gazdálkodás történetével ismerteti majd meg az érdeklődőket.
A Fogadóközpont múzeumszárnyában a hely (Királyrét) geológiai, ezen alapuló tájhasználati, szakmatörténeti bemutatása valósul meg korszerű múzeumtechnikai eszközökkel. Ez ötvöződik az elmúlt századok helyi gazdaságtörténeti tárgyi emlékeinek kiállításával, ahol a hegység és az ásványkincsek keletkezéséről, Királyrét történetéről, erdőgazdálkodásról a XXI. századi technika segítségével tájékozódhatnak a látogatók, közelebb hozva ezzel a fiatalokat is a természethez.

Királyréten, Kóspallag közelében épül meg a Vár-hegyi kilátó, mely egy háromszög alapú csonka gúla formájú, faszerkezetű, 15m magas torony lesz. A kilátó tetőszerkezetében webkamerákat helyeznek el, melyek képei különböző webes felületeken válnak elérhetővé. A kilátó építéshez használt út, a kilátó „kényelmes” megközelítése érdekében megújul.

A Társaságnál fontos turisztikai vonzerő Márianosztra is, ahol jövőre, az eredeti romok megőrzése mellett egy Pálos kolostor emlékhelyet alakítunk ki, mely a Börzsönyben jelen lévő egykori Pálosoknak állít emléket.

A Társaság fontos fejlesztése 2019-ben a somoskői erdei iskola és oktató központ kialakítása, mely egy határon átívelő projekt. Az erdészek a határ mindkét oldalán felismerték, hogy az ember viszonya a kulturális és a természeti értékekhez nagymértékben befolyásolja az ember tudatosságát. A LESY SR és az IPOLY ERDŐ ZRT. ezért úgy döntöttek, hogy a határ menti természeti értékek ismertetése mellett bemutatják ezt a területet, mint erdei ökoszisztémát és egyben az erdők maradandó, fenntartható gazdálkodását. A projekt elvárása és célja, hogy felkeltse az érdeklődést Léva és Salgótarján-Somoskő környéke határtérség különleges természeti értékei iránt, ismeretterjesztő és oktató eszközök segítségével hangsúlyt fektetve a fiatal korosztályra, valamint, hogy az Ipoly Erdő Zrt. határon túli magyarokat is tud majd fogadni, akiknek anyanyelvükön tudja bemutatni az erdők értékeit és fontos szerepét. A beruházás keretében épülnek oktató központok, bemutatóhelyek, tanösvények.

Ami a kerékpáros turizmust illeti 2019-ben a börzsönyi kerékpárforgalmi úthálózat gyarapodni fog és a már meglévő szakaszok mellé újabbak is kiépülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek