A rovat kizárólagos támogatója

Az uniós biopiac második helyezettje Németország után Franciaország. Termelőik még évekig nem lesznek képesek kielégíteni a növekvő igényeket.

A 2016-os összesített adatok alapján 7,15 milliárd eurós bevételt volt képes produkálni a bioszektor Franciaországban, ami 17 év leforgása alatt hétszeres növekedést jelent. Tíz francia közül kilenc fogyaszt bioterméket, és heten vallják magukat rendszeres fogyasztónak a statisztika szerint (Agencebio 2017). A tudatos fogyasztók egyre fontosabbnak tartják a környezet megőrzését, a biotermelésben az állatok jólétének, és a fenntartható fejlődés megvalósításának lehetőségét látják.

Ami a gazdákat illeti, ez a termelési mód magasabb jövedelemszintet biztosít. Némelyik termelő a biora való átallásban találta meg a kivezető utat a néha kilátástalan helyzetből, hiszen a nagy áruházláncok a konvencionális termékek felvásárlási árára erős nyomást gyakorolnak- írta az Agrárszektor.

Mindent megvennének

Francia feldolgozók keresnek biogabonát sör-, liszt-, és takarmánygyártás céljára, jelenleg a szükségletek 1/3-àt nem sikerül fedezni a hazai termelésből. 5 év alatt meg kell duplázni a termelést ahhoz, hogy biztositani lehessen a szükségletek kielégítését. "Termeljetek, és mi elfogyasztjuk! ” – hangzott el a felszólítás Gaël Savrot, az Axereal Elevage igazgatójától.

Az Axereal fő tevékenysége gabona és olajos növények felvásárlása és értékesítése francia és nemzetközi szinten. A felvásárolt alapanyag egy részét saját takarmány-keverőjében dolgozza fel a cég, mely a következő 5 évben 20 000 tonnával kívánja emelni a biominősítésű takarmány-alapanyag felvásárlását. (A cég 500 000 tonnás nagyságrendben állít elő takarmányt.) Leányvállalata, a Boormalt, nemzetközi szinten a második legnagyobb malátatermelő Európában. A biomaláta hiánycikknek számít, pedig nagy lenne rá az igény a sörmanufaktúrák körében.

Sajnos Magyarország egyre inkább lemarad az utóbbi években a biotermelés területén.

Ugyan a földművelésügyi tárca gyakran hangoztatja, hogy elkötelezett az ökológiai gazdálkodás mellett, de a sikerpropaganda nem tér ki pl. arra, hogy miért kellett legfelsőbb politikai utasításra tönkretenni a hazai biogazdálkodás egyik legfontosabb területét, a Kishantosi Mintagazdaságot, vagy pl. azt, hogy a dél-amerikai típusu óriás birtokokon ugyan miért termelnének organikusan a zöldbárók, vagy hogy hogyan juthat a méreggyártó multi magyar termőföldhöz. És arról is mélyen hallgat a tárca, hogy Magyarország aláírta a rákkeltőnek gondolt glifozát európai használatát további 5 évig.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek