Hirdetés

Az ügyészség kimondta, hogy a gödi Samsung-gyárnak mindent szabad. A minap látott napvilágot az a dokumentum, miszerint a főügyész megszüntette a nyomozást a gödi Samsung-gyár környezethasználati engedély nélküli működésének ügyében, egyidejűleg meg is adta a hiányzó dokumentumot 2033-ig.

Megszüntette a nyomozást a rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében, amely a kazánjait környezethasználati engedély nélkül használta, de közben úgyis megkapta ezt az engedélyt 2033-ig. A DK-s Vadai Ágnes feljelentése hivatali vesztegetés gyanúját is felvetette, de a rendőrség szerint ilyen nem történt.

Lezárta az eljárást a Pest megyei rendőrség a gödi Samsung-gyár ügyében és megszüntette a környezetkárosítás vétsége és más bűncselekmények gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folyó nyomozást arra hivatkozva, hogy “a cselekmény nem bűncselekmény” – derült ki a hvg.hu birtokába került december 28-i határozatból.

Az ügyben Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa októberben intézett írásbeli kérdést Polt Péterhez „Van-e felelőse a súlyosan környezetromboló gödi akkumulátorgyár működtetésének és a működés eltűrésének?” címmel, amit a legfőbb ügyész feljelentésként értékelt, így indult nyomozás.

Vadai írásbeli kérdésében emlékeztetett, hogy a gödi Samsung beruházás már 2018 óta működik, azt folyamatosan bővítik, és ennek során “több épület is engedély nélkül épült fel, a hatóság mégis kiadta rájuk a fennmaradási engedélyt, illetve legfeljebb nevetséges összegű bírságot szabott ki”.

Az ellenzéki képviselő főleg azt kifogásolta, hogy a helyszínen a második gyár építéséhez már egységes környezethasználati engedély megszerzését írták elő, a magas hőteljesítményű kazánok mégis a szükséges engedély nélkül épültek meg, majd 2020 végén működési engedélyt is kaptak.

A feljelentésként értékelt kérdésében Vadai azt írta, hogy csak ezután írták elő a teljes körű környezetvédelmi eljárást, de az addigra öt éve környezethasználati engedély nélküli gyár működését a vizsgálat idejére sem függesztették fel és nem is korlátozták. Ez pedig Vadai szerint felvetheti a hivatali visszaélés, a vesztegetés, valamint a környezetkárosítás bűncselekményének gyanúját.

Az eljárást megszüntető rendőrségi határozatból kiderül, hogy a nyomozó hatóság a kazánok és az egységes környezethasználati engedély ügyében megállapította, hogy a közben folyamatban lévő szakhatósági eljárás lezárult, és az üzem 10 évre, 2033-ig megkapta a szükséges engedélyt.

A határozatból az is kiderül, hogy a szakhatóságként eljáró Pest megyei kormányhivatal illetékes ügyosztálya megállapította, a telephely II. üteme hőellátásának kialakítását csak az akkor még hiányzó egységes környezethasználati engedély birtokában kezdhette volna meg a beruházó, ennek ellenére az megépült és használatba is vették, bár a hatóság “a beruházóval többször közölte, hogy a már megépített tüzelőberendezéseket környezethasználati engedély nélkül használja”.
És bár valóban csak évekkel később kötelezték a beruházót a környezetvédelmi felülvizsgálatra, az végül december elsején lezárult, a Samsung-gyár pedig megkapta 2033 végéig a környezethasználati engedélyt, így ez ügyben a rendőrség szerint nem történt se mulasztás, se bűncselekmény.

“A környezetvédelmi hatóság részéről eljáró személyek szabályszerűen jártak el, bűncselekményt nem követtek el” – rögzíti a december 28-i rendőrségi határozat, amely a visszamenőleges engedély nélküli üzemelésről pedig azt állapította meg, hogy a szakhatóság vizsgálat nem tárt fel a vizsgálat megindítását megelőzően olyasmit, ami környezetkárosítás bűncselekményére utalna – írta a HVG.

A hírre reagált az LMP-Magyarország Zöld Pártja –  szerintük már az elfogadhatatlan, hogy egyes szereplőknek mindent szabad. A kormány ugyanis lehetővé tette, hogy a Samsung gyár gödi akkumulátorokat gyártó üzeme a szükséges engedélyek hiányában működhessen, majd érdemi büntetés és szankcionálás helyett inkább utólag, visszamenőleges hatállyal nyomta rá a bélyegzőt 10 évre a környezethasználati engedélyére.

A zöld párt elfogadhatatlnannak tartja, hogy a kormány az elmúlt évtizedben olyannyira felpuhította és ellehetetlenítette a környezetvédelem intézményrendszerét, hogy a helyi civilek tényfeltárása után sem szégyelli a biankó csekk megadását a törvénytelen működés után.

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja elvárja, hogy a kormány mihamarabb erősítse meg a környezetvédelmi hatósági rendszert, melynek mihamarabbi forrásbővítésre és valódi szakemberekre van szüksége, nem pedig megfélemlített dolgozókra, akik a valóság leírása után elveszítik állásukat.

Nyitókép: Samsung SDI Göd Mónus Márton / MTI

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás