A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt napok nyári időjárása miatt egyre több településen határérték felett alakul a talajközeli ózon koncentrációja. Budapest mellett Pécs, Győr, és több más város levegője is egészségtelen. Gének döntik el, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra

Nyári szmog van kialakulóban a napok óta tartó napsütés időjárás és a gépjárművek kibocsátása miatt. A talajközeli ózon koncentrációja több településen is átlépte már az egészségügyi határértéket.

Budapesten a Pesthidegkúti mérőállomáson 122 mikrogram/köbméter volt az ózon nyolc órás átlagkoncentrációja a tegnapi napon, Pécsett 133 ug/m3-t mértek, Győrött 124ug/m3-t regisztráltak a mérőműszerek, de több más településen, így Szolnokon, Miskolcon, Debrecenben is határérték körül vagy a felett alakulnak a koncentrációk napok óta – írja a legszennyezes.hu. A határérték 120 ug/m3.
De nem csak a nagyvárosokban magas a levegő szennyezettsége, hanem a kisebb településeken is. Így például Szentgotthárdon és Esztergomban is határérték felett volt a levegő szennyezettsége a hétvégén. Az ózon sajátosságai miatt a legmagasabb koncentrációk nem a nagyvárosok belső területein, hanem inkább a külső kerületekben, és kisebb településeken alakulnak ki, de még a természeti területeken is magas az ózon koncentrációja.

Az ózon egészségügyi hatás

A talajközeli ózon magas koncentrációja károsan hat a légző- szív- és érrendszerre is. Növelheti a kórházi betegfelvételek számát, fejfájást, és szemgyulladást is okozhat és súlyosbíthatja a pollenallergiások és asztmások tüneteit is.
A talajközeli ózon koncentrációjának növekedése általában együtt jár más, veszélyes szerves szennyezőanyagok koncentrációjának növekedésével, melyek között rákkeltő hatású vegyületek is találhatóak.

Délután magas koncentrációk

A talajközeli ózon esetében a határérték nem napi átlagokat vesznek figyelembe, hanem un. nyolc órás mozgó átlagokkal számolnak. Erre azért van szükség, mert az ózon keletkezését alapvetően a nap besugárzása határozza meg, így az ózon mennyisége a nappali órákban magas, míg éjszaka igen alacsony. A legmagasabb koncentrációkra a kora délutáni órákban lehet számítani.
A nyári szmog kialakulásához az elsősorban gépjármű-közlekedésből származó légszennyezőanyagokra, és erős-tartós napsütésre van szükség.

Keddtől már javulásra lehet számítani

A keddi napon az esőtánc.hu előrejelzése szerint egy hidegfront érkezik ennek hatására csökken a napsütéses órák száma. A nyugati megyékben már jelentősen csökkenhet a szennyezettség, míg a keleti megyékben inkább csak szerdán várható lényeges javulás.

 

Gének döntik el, ki hogyan reagál a légszennyező anyagokra

Akiknél megtalálhatók bizonyos génvariánsok, azoknál erősebb a gyulladás, mint akiknek nincs genetikai hajlamuk – állapította meg egy új tanulmány.  A légszennyező anyagok – a testben okozott úgynevezett oxidatív stressz miatt – gyulladást válthatnak ki. A müncheni Helmholz Környezeti Egészségügyi Kutatóközpont tudósai 1765 vérminta gyulladási jellemzőit vizsgálták meg. A mintákat 21 hónap alatt gyűjtötték különböző páciensektől – olvasható az International Environment című szaklapban megjelent tanulmányukban. Az ellenőrző állomásokon eközben óránként mérték a légszennyezést.

Azt találták, hogy akiknél jelent voltak a GSTM1 jelű génvariáns és a CRP-fehérje genetikai változatai, azoknak a vérében megnőtt a gyulladást jelző anyagok mennyisége, különösen, ha a légszennyező anyagok koncentrációja is megemelkedett.
“Eredményeink alátámasztják, hogy a légszennyezés gyulladást vált ki a szervezetben, elsősorban azoknál, akik erre genetikailag hajlamosak. Ezek a gyulladásos folyamatok olyan tömegeket érintő betegségek előfutárai, mint a szív- és érrendszeri vagy emésztőszervi problémák” – mondta Regina Pickford, a tanulmány vezető szerzője. (MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás