Hirdetés

Fizetnél többet egy profinak tűnő fúró- csavarozógépért, ha annyit tud, mint egy hobbi fúró? A Tudatos Vásárlók Egyesülete elkészítette legújabb tesztjét.

A fúró- és csavarozógépeknél van olyan 35 ezer forintos készülék is, amelyik hozza azt a szintet, amit egy 90 vagy 120 ezer forintos társa, ezeknél maximum a viszonylag gyenge akkumulátor lehet gond. A lista végén szereplő termékek között van olyan is, amelyik nem ment át a biztonsági teszt minden részén, de a drágábbak között is találunk olyat, amelyik biztonsági szempontból aggályos. A legjobb helyen végzett gépek viszont nem alkalmasak ütvefúrásra.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 53 fúró- és csavarozógépet tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Vizsgálták a készülékek terhelhetőségét, biztonságát, hogy mennyire lehet velük könnyen fúrni vagy csavart behúzni, a használhatóságot és felszereltséget.

Ha nem profi felhasználók vagyunk, hanem csak alkalmanként van szükségünk fúró- csavarozógépre otthoni javításnál, bútorok összeszerelésénél, akkor nem feltétlenül kell 50-90 ezer forintos készülékben gondolkodnunk. 24-40 ezer forint között is találunk olyan készüléket, amelyikkel viszonylag jól lehet fúrni és csavart behúzni, jól bírják a strapát. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy ezek közül soknak elég gyenge az akkumulátora, de ezt ki tudjuk küszöbölni úgy, ha a tartalék akkumulátort töltőre tesszük, így folyamatosan tudunk dolgozni.

Márkán belül is nagy az eltérés

Jó hír, hogy az összesített eredményben 12 készülék is legalább 75%-ot ért el. A legnagyobb márkák mint például AEG, Bosch, Ryobi, Fein, Metabo, Stanley Fatmax termékei vannak ezek között. Árban is nagy a szórás, ugyanis míg a lista élén egy 105 ezer forintos Makita fúrógép végzett 84%-kal, a legjobbak között van egy olyan Stanley Fatmax 35 ezer forintos készülék is, amelyik 75%-ot ért el. A lista élén végzett termékek előnye, hogy átmentek a biztonsági teszten, viszonylag jól lehet velük fúrni, csavarozni, könnyen használhatók, és jól bírják a folyamatos használatot. Hátrányuk, hogy egyik sem rendelkezik ütvefúró funkcióval, illetve jelentős eltérés van köztük abban, hogy az akkumulátoruk mennyi ideig bírja a munkát egy feltöltés után. Ha betonban is szeretnénk dolgozni, mindenképp olyan készüléket válasszunk, amelyik alkalmas ütvefúrásra. A tesztben 13 ilyen készülék szerepelt, de ebből mindössze 5 kapott legalább közepes pontot ütvefúrásra. Áruk 43 és 76 ezer forint között mozog. A lista végén, 50% összértékkel vagy az alatt 3 termék végzett. Közös bennük, hogy minden szempontból gyengébb teljesítményt nyújtanak, mint a többi készülék. Viszont van közöttük olyan is, amelyik azért veszített sok pontot, mert nem ment át a biztonsági teszt minden részén. Mindhárom esetben alacsonyabb árkategóriás készülékről van szó, áruk 9 és 38 ezer forint között mozog. Habár elektromos készülékeknél soha nem lehet 100%-os biztonságról beszélni, a termékek nagy része átment a biztonsági teszten, viszont 5 termék bizonyos szempontok alapján aggályosnak mondható.

Tanácsok a megfelelő akkumulátoros fúró-csavarbehajtó kiválasztásához >>>

A vizsgálat kitért az áramütés elleni és a túltöltődés elleni védelemre, és az akkumulátorok biztonságosságára is. A biztonsági teszt egyes pontjain elbukott termékek nagy része 30 ezer forint körüli áron kapható, de van kifejezetten drága, 60 ezer forint feletti készülék is. Habár a tesztben szereplő legdrágább termékek többnyire a lista élén végeztek, még márkán belül is nagy az eltérés. Míg van olyan 40 ezer forintos Ryoby készülék, amelyik 75%-ot kapott, ugyanettől a márkától kaphatunk 76 ezerért olyat is, amelyik csak 67%-ot ért el. Ugyanígy a Bleck & Deckertől egy 24 ezer forintos fúrógép végzett a legjobban, holott dupla annyiba kerülő készülék is volt a tesztben ugyanettől a gyártótól.

A teljes teszt előfizetéssel megtekinthető itt >>> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás