A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu/zhvg

Országos védelem alatt álló, Natura 2000 nemzeti parki törzsterületen, és egyben az Őrség kiemelt jelentőségű természetmegőrzési és különleges madárvédelmi területen fúrna új szénhidrogénkutat a Mol.

Ha elkezdik az Őrségi Nemzeti Parkba tervezett Mol-kőolajkút munkálatait, azt két turistaútvonalról is látni lehetne majd – aggódnak a helyiek.  A kút fúrása ellen már több mint kétezren írtak alá petíciót. A kezdeményezés elindítói azt szeretnék elérni, hogy az őriszentpéteri önkormányzat és az Őrségi Nemzeti Park utasítsa el a projektet, mert a kőolajkút fúrási munkálatok, valamint a kitermelés maga, súlyosan veszélyezteti az itt élők és az ide látogatók nyugalmát, a tájképet, a természeti környezetet, valamint a védett élővilágot.

“Az építési munkálatok határérték feletti zajterheléssel, szállópor- és füstgázterheléssel, a védett környezetben utak építésével meglévők szélesítésével járna. Az építési munkálatokhoz a természetvédelmi területen, fákat vágnának ki. Az éjjel nappal zajló munkálatok zavaró hatása miatti vendégéjszakák elmaradása, még inkább ellehetetlenítik a környék vendégházait, melyek a pandémia miatt amúgy is pengeélen táncolnak! Vis major esetén a kőolajszennyezés visszafordíthatatlan károkat okozna a természeti környezetben” – áll a petícióban.

Az ugytudjuk.hu értesülései szerint 2022 első negyedévében kezdenék meg a mélyfúrást és annak előzetes vizsgálati eljárásra vonatkozó dokumentumában leírják, hogy a tervezett útépítéshez cserjéket, tölgyeket, juhart kell eltávolítani egy rövid szakaszon. Az ígéretek szerint ezzel együtt az út megerősítése, szélesítése elsősorban “csak” zavaró hatással lesz az élővilágra, az élőhelyveszteség elhanyagolható mértékű. A lap szerint a zajvédelmi követelményeknek viszont nem fog megfelelni a mélyfúrás, így ez alól előzetesen felmentést kell kérniük.

Őrség Őriszentpéter MOL fúrási tervezett terület google maps

A fúrótornyot és a munkálatokhoz szükséges infrastruktúrát a munkálatok alatt két turistaútvonalról is látni lehet majd. Az éjszakai munkálatok során a megvilágítás pedig zavarhatja az állatokat – vélik az ellenzők.

A projektről a HVG megkérdezte a Molt, amint válaszolnak, frissítik cikküket.

Nyitókép: őrségi erdő Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás