A rovat kizárólagos támogatója

Lehet választani: vagy veszteséggel termelnek, vagy 90 százalékos különadót fizetnek. A tégla- és tetőcserépgyártók szövetsége azt sem érti, hogy mi a baj a külföldi tulajdonú vállalatokkal.

Több ponton is kritizálja a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség (MATÉSZ) a kormány koncepcióját a magyar építészeti törvényről. A társaság részletes közleményében nem csak a konkrét törvénytervezetet, hanem az építőanyag-gyártás közelmúltbeli különadóit is élesen bírálja.

De miről is van szó?
A Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium március 1-jén bocsátotta társadalmi egyeztetésre a magyar építészetről szóló törvény koncepcióját. A közel 80 oldalas dokumentumban alig 3 oldal vonatkozik az építőanyaggyártásra, a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség azonban több aggályos pontot is talált ezekben. A törvénytervezet egyik célja az, hogy a hazai építőiparban segítse előtérbe helyezni a magyar építőanyagok felhasználását.

A szövetség szerint azonban rossz a definíció, mert kizárólag azt tekintik magyar terméknek, aminek a gyártója is magyar tulajdonú. A MATÉSZ mindeközben egyetlen konkrét magyarázatot sem talált a dokumentumban arra, hogy pusztán a tulajdonviszonyok hogyan befolyásolják az (építés)gazdaság fejlődését.

A hazai ágazatban jelentős a külföldi tulajdonú vállalatok súlya. A szövetség szerint ugyanakkor a külföldi cégek kifejezetten hasznosak, hazai alapanyagból, hazai munkaerővel gyártanak. Hivatkoztak a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2021-es gyorsított ágazati vizsgálatára, amiben nem merült fel, hogy a külföldi tulajdonú gyártók bármilyen negatív hatással lennének az adott területre. A GVH a tulajdonviszonyok helyett a cégméretet és a piaci részesedést tartotta meghatározónak.

Rombol a 90 százalékos különadó
A MATÉSZ szerint ráadásul a vitatható célokhoz rendkívül erőteljes piaci beavatkozás társulna, amik éppen a várt hatások ellenkezőjét idézhetik elő. Hasonló beavatkozásnak értékelik a február 21-től kivetett kiegészítő bányajáradékot, ami a törvényileg meghatározott árszintnél drágább értékesítés különbözetére vetettek ki. Ez tulajdonképpen egy 90 százalékos különadóval ér fel, amit egyik napról a másikra vetett ki a kormány.

Az intézkedés elsősorban a téglásokat és a cserepeseket sújtja, azokon belül is az olyan külföldi gyártókat, mint a Wienerberger, a Leier, a Lasselsberger (Zalakerámia) és a Creaton. A cementgyártók esetében már lépett hasonlót a kormány, ott emelkedő árakhoz és hiányhoz vezetett a piaci folyamatokba való beavatkozás.

A tetőcserép szövetség szerint a valamennyi termékcsoportban az érintett vállalatok versenyképességét, üzleti eredményességét veszélyezteti: ha betartják a kalkulált árat, akkor önköltség alatti gyártásra, ha nem, akkor a vállalhatatlanul magas kiegészítő bányajáradék megfizetésére kényszerülnek.

A különadó következtében csökken a hazai gyártás, nő az import, miközben elmaradnak a korábban már előkészített beruházások az iparágban – véli a társaság.

Kapcsolódó anyagok:

Jönnek a nemzeti tüzépek – kinek lesz ez nagy buli?

Nemzeti faiskolák – dugvány kérdőjelekkel

A 90 %-os különadóval nyúlná le a NER az építőipari alapanyaggyártást

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás