A rovat kizárólagos támogatója

Kitüntette Greta Thunberget, a pillanatok alatt világhírűvé vált 16 éves svéd klímaaktivistát a Nordic Council nevű tekintélyes skandináv regionális együttműködési szervezet. Azaz kitüntette volna, de Thunberg nem fogadta el a díjat, mert szerinte inkább cselekvésre lenne szükség, mint újabb kitüntetésekre.

Thunberget Svédország és Norvégia is jelölte a Nordic Council éves környezetvédelmi díjára, amelyet egy stockholmi ünnepségen adtak volna át, de a lány helyett egy képviselője jelent meg, aki közölte, hogy Thunberg nem fogadja el a 350 ezer dán koronával (15,5 millió forinttal) járó elismerést – írta az index.

A klímamozgalomnak nincs szüksége több díjra. Arra van szükségünk, hogy a politikusaink és a hatalommal rendelkező emberek hallgassanak a friss, legjobb elérhető tudományra – írta Thunberg később egy Instagram-bejegyzésben. Bár azt írta, magát az elismerést óriási megtiszteltetésnek tartja, egyúttal kritizálta is a Nordic Council által összefogott északi országokat, amiért a klímabarát hírnevük ellenére nem tesznek eleget a klímaváltozás ellen.

Greta Thunberg az egy személyes iskolai sztrájkként induló, majd egy szempillantás alatt globális megmozdulássorozattá dagadó klímamozgalom legismertebb arca, szokatlanul keményen szól be bárkinek, aki szerinte nem tesz eleget a klímaváltozás ellen és a világ megmentéséért. A klímakrízist szintén súlyos problémának tartó tömegek inspiráló példaképként tekintenek rá, az egész mozgalomnak túlzó klímahisztit látók pedig a globális zöld baloldal ügynökének tartják.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek