Hirdetés

A világ egyik első – kereskedelmi léptékű – sárkányerőművét hozzák létre hamarosan Skóciában Stranraer városának közelében. Az ötletgazdák szerint akár meg is felezhető a tengeri szélenergia előállításának ára az új rendszerrel. Mint mondják, annyira olcsó, hogy megépítéséhez nincs szükség kormányzati támogatásra, nem úgy, mint bármelyik másik, akár megújuló akár nem megújuló energiát előállító erőmű esetében.

A stanraeri projekt mögött álló Kite Power System kicsiben már bemutatta az erőmű működését Essexben. Most pedig egy 500 kilowattos rendszert terveznek építeni a dél-skóciai város mellé, amire már meg is kapták az engedélyt. Az Egyesült Királyságban ez lesz az első nagy sárkányerőmű, míg a világon a második, mert Olaszországban már létrehoztak egy hasonlót egy kutatás keretein belül.

Megújuló megújulók: sárkányerőmű épül Skóciában
Forrás: Kite Power Solutions

A sárkányok 450 méter magasan egy nyolcas alakzatot megtéve repülnek majd, és miközben az égbe emelkednek egy kötelet húznak magukkal, ami elfordít egy turbinát, ami energiát termel. A sárkányok párosával dolgoznak: amikor az egyik felrepül, a másik leereszkedik, így folyamatosan tudnak termelni.

Egy teljes méretű sárkány 40 méter széles lesz, és 2-3 megawatt villamosenergiát tud majd termelni, ami lényegében egy 100 méter hosszú hagyományos turbina teljesítményének felel meg. A projekt vezetői remélik, hogy 2025-re több száz megawattos kapacitást tudnak majd kiépíteni. Skócia az egyik legszelesebb hely a szigetországban, évi 10 napra becsülik csupán azoknak a napoknak a számát, amikor nem tudnak majd energiát termelni a sárkányok.

A zöld technológiákba milliárd dollárokat fektető Bill Gates is lát rá esélyt, hogy a sárkányenergia csodát tesz majd a világgal. A projektet egyébként a Royal Dutch Shell és a brit kormány is támogatja.

Ebben a videóban megnézhetnek, hogy működik a rendszer:

 

Orbánék végleg kifogták a szelet – írta a ma felfüggesztett Népszabadság

Orbánék végleg kifogták a szelet - írta a ma felfüggesztett Népszabadság

A kormány úgy látja, a szélenergiának nincs helye a magyar energiarendszerben – nyilatkozta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Népszabadságnak. Csepreghy Nándor szerint az Országgyűlés által holnapután, hétfőn tárgyalandó törvénymódosítás mögött átgondolt kormányzati stratégia áll, szemlézte a mai lapot az MTI. Ma felfüggesztették a Népszabadság nyomtatott és webws kiadását.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás