A rovat kizárólagos támogatója

Úgy látszik, a kormány nem fér a bőrébe, ha a Hajógyári-sziget lenyúlásáról van szó. Tavaly már egyszer megvédtük az óbudai és budapesti családok pihenőhelyét Orbán Viktor haverjainak jachtkikötős luxuslakópark-építésétől, most viszont a NER lovagok a hátsó ajtón akarnak visszalopakodni.

Üzenem a kormánynak: hiába próbálkoznak a járvány közepén, nem hagyjuk, hogy a kormány rátegye a kezét a zöld területekre! – írta Szabó Tímea mai FB posztjában.

Tegnap éjjel Semjén Zsolt egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely a Petőfi Irodalmi Ügynökség Kft.-nek, valamint egy frissen gründolt Fidesz-hátterű szervezetnek, a „Magyar Kultúráért Alapítványnak” juttatná rapid módon az óbudai Zichy-kastélyt és a Hajógyári-sziget egy részét, azaz a járványhelyzetet kihasználva a közvagyont magánkézbe juttatja.

Értjük a törvény szövegét: a javaslat a sziget déli részén húzódó, a volt Vizoviczki-szórakozóhelyekre tervez elvileg kulturális központot, de azt is pontosan tudjuk, hogy a Fidesznek ez most csak az első lépése. Ha megépül egy múzeum, akkor miért ne épülhetne mellé egy lakópark is jachtkikötővel?

Nyilvánvaló az is, hogy ahogy a lakópark miatt tavaly be akarták védeni a szigetet az árvíz elől egy közel 30 milliárd forintos beton mobilgáttal, úgy majd a kormány szerint a múzeumot is meg kell védeni egy esetleges árvíztől. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem tett le arról, hogy kivágjon kétezer fát, és elpusztítsa a sziget körül húzódó ligeterdőt, tönkre tegye a természetet.

A benyújtott törvényjavaslat nem csak arról árulkodik, hogy a Fidesz nem sok esélyt lát a 2022-es választás megnyerésére – hiszen ha győzelemre készülnének, nem kellene a magyar állam maradék vagyonát sürgősen magánzsebekbe gyömöszölniük, az egyetemektől a Mezőhegyesi ménesbirtokon át a Hajógyári szigetig –, hanem arról is, hogy mit gondol ez a párt, ez a kormány a demokráciáról.

A Karácsony Gergely-vezette főváros és az óbudai önkormányzat ugyanis nemrég közösségi tervezést kezdeményezett a korábban sokféle magánérdeknek kiszolgáltatott, ám köztulajdonú Hajógyári sziget környezetének jövőjéről és lehetséges hasznosítási módjairól, hogy a legérintettebbek, azaz a környéken élők és a budapestiek dönthessék el, mi történjen a főváros egyik legértékesebb természeti és kulturális kincsével. Az Orbán-kormány viszont most látványosan átnyúlt az itt élő emberek feje fölött, hogy a polgárok akaratát semmibe véve gyorsan a saját érdekkörébe söpörhesse az ingatlanokat.

A Párbeszéd a rendelkezésre álló összes jogi és egyéb eszközzel fel fog lépni a választások előtti fideszes vagyonkimentési kísérlet megakadályozásáért. Ahogy tavaly a parlamentben, majd civil összefogással megvédtük a Hajógyárit, úgy most nem hagyjuk kitrükközni a szigetet az emberek kezéből.

A kormányváltás előtti, szezonvégi kiárusításnak pedig véget kell vetni: arra szólítjuk fel a kormányt, hogy egy világjárvány kellős közepén ne az utolsó pillanatig folytatott vagyonkimentésen járjon az esze, hanem foglalkozzon végre a pusztító koronavírus-fertőzés és a gazdasági válság megfékezésével!

A kormány korábbi próbálkozásáról és Hajógyári-sziget megmentéséért folytatott küzdelem előzményeiról itt olvashattok:
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek