A rovat kizárólagos támogatója

Az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója ma levelet intézett Lázár Jánoshoz, reagálva az államtitkár azon múlt heti kijelentésére, mely szerint felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt az alapok vizsgálatára.

Az FMO igazgatója határozottan leszögezi, hogy az EGT/Norvég Alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga a EGT/Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett. Ezért a programért ugyanis közvetlenül az FMO felelős (eltérően az EGT/Norvég Alapok támogatásainak többségétől), és a vonatkozó szabályozás szerint ilyen esetekben a „támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért”. Az FMO – a támogatók által jóváhagyott munkaprogram mentén – nyílt pályázati kiválasztás útján bízta meg az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot az NCTA lebonyolításával. Az NCTA forrásait teljes egészében a Norvégia, Izland és Liechtenstein biztosítja, magyar költségvetési forrás az alapban még közvetetten sincsen. Mindennek megfelelően, az Ökotárs munkájának ellenőrzésére és vizsgálatára is az FMO illetve az általa megbízott külső szervezetek jogosultak.

„Az Ökotárs rendszeres szakmai és pénzügyi beszámolókat küld az FMO-nak, amelyeket eddig mindig megfelelőnek találtak és elfogadtak. Sőt most kezdődött meg az NCTA félidei, külső megbízott által végzett értékelése. Továbbá folyamatban van az NCTA rendszerszintű auditálásának előkészítése is, amire várhatóan az év vége felé kerül sor.” – mondta Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

Noha a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtóbeli bejelentése a vizsgálatról még május 21-én történt, az Ökotárs Alapítvány csak hétfőn, azaz május 26-án kapott hivatalos megkeresést a KEHI részéről. „Nincs takargatnivalónk, együttműködünk minden arra feljogosított ellenőrző szervvel, ugyanakkor a jogalap nélküli, tisztázatlan célú vizsgálódásokat sokkal inkább zaklatásnak, mintsem az átláthatóság biztosítására irányuló tevékenységnek tartjuk.” – tette hozzá Móra Veronika.


A magyar kormánynak nincs joga Kehi-vizsgálatot indítani

Elfogadhatatlan a Kormányzati Ellenőrzési Hiavatal (Kehi) által indított vizsgálat a norvég civil alap ellen – erről írt levelet a norvég alapok kezelését koordináló brüszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak a norvég nagykövetség honlapján közzétett sajtóközlemény szerint.

Kapcsolódó anyagok:

Felfüggesztették a norvég alapot

Lázár ismét betart a norvég alapnak

Visszautasították az államtitkár jelzőit a civilek

Lázáréknak kellene a norvég pénz is

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek