A rovat kizárólagos támogatója

Jó hír GMO-fronton: az Európai Unió Bírósága mai, mérföldkőnek számító döntése szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került “új génmódosítási technikák” GMO-nak minősülnek, azokat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli az Európai Unió Bírósága mai döntését, amely szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került új génmódosítási technikákat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak, és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.

A mérföldkőnek számító döntésében az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy a növényi ill. állati sejtek módosításának új technikái – amelyet egyesek génszerkesztésnek is neveznek – GMO-nak minősülnek és alá kell vetni ugyanannak a környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatnak, mint amelyek a jelenlegi génmódosított élelmiszerekre vonatkoznak.

Ezeket az új, "2.0-ás” génmódosítási technikákat teljes mértékben be kell vizsgálni mielőtt kiengedjük őket a földjeinkre, illetve bejuthatnak az élelmiszereinkbe. Üdvözöljük az Európai Bíróság mérföldkőnek számító döntését, amellyel kudarcot vallottak a géntechnológiai ipar arra irányuló legutóbbi kísérletei, hogy ránk kényszerítsék ezeket a senki által nem kívánt génmódosított termékeket – értékelte a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A géntechnológiai ipar azzal érvelt, hogy ezek a 2.0-ás génmódosított élelmiszerek és haszonnövényeket nem kell alávetni az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó hatásvizsgálatoknak, és jelölési kötelezettségnek. A mai döntés így megvédi az uniós élelmiszerbiztonsági és nyomonkövethetőségi előírásokat, amelyeket veszélybe sodort volna bármiféle következetlenség a határozatban.

A természetvédők szerint az Európai Bíróság döntése egyértelműsítette, hogy ezen új technikákra is vonatkozik a génmódosított mezőgazdaság magyar Alaptörvényben rögzített tiltása.

A magyar döntéshozóknak fel kell lépniük, hogy az európai GMO szabályozás minden tekintetben kiterjedjen az új génmódosított termékekre és hazánk utasítsa el ezek mezőgazdasági hasznosítását – folytatta Fidrich Róbert.

Bejönnek-e a "2.0-ás GMO-k" a hátsó ajtón? — a Magyar Természetvédők Szövetségének háttéranyaga 

Genetikai módosítás-e a génszerkesztés?

Genetikai módosítás-e a génszerkesztés?

A Jövő Nemzedékek Szószólója és a Magyar Természetvédők Szövetsége ma a különböző véleményt képviselő szakemberek részvételével műhelybeszélgetést rendezett az új génszerkesztési módszerek kérdéséről. Bándi Gyula szószóló álláspontja szerint amíg nem jön létre szakmai konszenzus a génszerkesztéssel előállított növényekkel kapcsolatban, addig – az elővigyázatosság elvét alkalmazva – a GMO szabályozás hatálya a jogi szabályozás szempontjából kiterjed ezekre az eljárásokra is.

 

 

 

Darvas Béla háttérelemzése a hazai állapotokról: A nagy precíziós buli  1. rész: Vendégszöveg a meghallgatáson

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás