A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A kormány kért, de nem kap segítséget az EU-tól az árvízkárok enyhítéséhez. Brüsszel szerint túl kicsi kárt okozott a tavaszi áradás, így nem vagyunk jogosultak az apanázsra. Az osztrákoknak, németeknek, cseheknek, románoknak jár pénz.

Magyarország nem kap segítséget az Európai Szolidaritási Alapból, mert az Európai Bizottság úgy találta, hogy a magyar igény nem felel meg az uniós segítségnyújtás feltételeinek. Brüsszel szerint az okozott árvízkár sem elég jelentős ahhoz, hogy az alap forrásait mozgósítani lehessen – közölte ma a brüsszeli testület.

Johannes Hahn, a bizottság regionális politikáért felelős tagja úgy fogalmazott, hogy bár minden euró okozott kár rossz hír, Magyarországon összesen 27 millió euró (8 milliárd forint) kárt okozott az árvíz, ami az Európai Bizottság szerint csak nagyon korlátozott mértékű károkat jelent, és nem elegendő ahhoz, hogy Magyarország segítséget kapjon a szolidaritási alapból.

Velünk ellentétben Ausztria, Németország, és Csehország kap támogatást a szolidaritási alapból. A románoknak pedig a tavaly nyári természeti katasztrófa után ítélt meg pénzt az uniós szervezet. Németország 360 millió euróhoz (durván 100 milliárd forinthoz) jut, Ausztria 21,6 millió eurót (6 milliárd forintot), Csehország 15,9 millió eurót (4,5 milliárd forintot) kap az árvízkárok kezelésére. Romániának 2,4 millió eurót (700 millió forintot) ítélt meg az EU a 2012 nyári szárazság és erdőtüzek miatt.

Jelenleg a természeti katasztrófával sújtott országok az őket ért károk enyhítésére az Európai Szolidaritási Alapból kérhetnek pénzügyi segítséget. Ennek előfeltétele, hogy a katasztrófa időpontjától számított 10 héten belül jelezzék kártérítési igényüket az Európai Bizottságnál, és az árvíz által okozott kár mértéke elérje az ország egyéves GDP-jének a 0,6 százalékát, emlékeztet a Portfólió.hu. Ez Magyarország esetében azt jelenti, hogy az árvízkárnak el kellett volna érnie a 180 milliárd forintot ahhoz, hogy kaphassunk pénzt a szolidaritási alapból.

A pénzek folyósítására azonban még a jogosultság elismerése esetén is hónapokat várni kell, eddig tartanak ugyanis a szükséges ellenőrzések és az uniós költségvetés módosítása. Utóbbinak az az oka, hogy nincs előre lekötött pénz az EU büdzséjében erre a célra, hanem szükség esetén tagállami pótbefizetésekből teremtik elő az összeget.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek