A rovat kizárólagos támogatója

Helyi népszavazás lesz a Pakstól nem messze fekvő Madocsán a település határába tervezett kavicsbányáról, miután összegyűlt a kellő számú aláírás. A helyi választási bizottság június 10-re tűzte ki a helyi népszavazást.

Támogatja-e Ön, hogy Madocsa község közigazgatási területén homok- és kavicsbánya létesüljön?” – erre a kérdésre kell majd június 10-én válaszolniuk a Madocsaiaknak, ekkorra írta ki a helyi választási bizottság a falu népszavazását. A helyiek népszavazási kezdeményezését az 1578 választásra jogosult húsz százalékának kellett aláírnia, ennél az Átlátszó információi szerint jóval többen támogatták a tervet, így ki kellett írni a referendumot.

Az előzményekről részletesen Március 25-én írtunk:

Madocsai mese – nem kell a sóder

Madocsai mese – nem kell a sóder

Hol volt, hol nem volt a Duna jobb partján a védett ártéri erdő szomszédságában egy 140 hektáros jó minőségű termőföld alatta kiváló kavics-és homokréteggel, mely felkeltette egy cég érdeklődését. A jó kapcsolatú NER-barát cég ide tervez egy bányát, mely megkeserítené a helyiek életét. És bár a madocsaiak tiltakoznak, a 14 Km-re levő Pakson tervezett államilag kiemelt atomerőmű beruházásnak áldozatául eshetnek a környező védett élővilággal együtt is.

Levelemet Tolna megye egy Duna-parti településéről, Madocsáról írom Önöknek az aggódó madocsai lakosok nevében. Madocsát és környezetünket most veszély fenyegeti; településünk külterületén, lakóházainktól 1 km távolságra, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében egy befektető cég közel 140 hektáron tervezi egy 42 évre elegendő készlettel rendelkező kavics-és homokbánya megnyitását. Mindez felborítaná nemcsak nyugalmunkat, falunk életét, de káros hatással lenne a természetre, a Duna-partunkra, Natura 2000-es természetvédelmi területünkre, védett szlavón tölgyesünkre és az ott fészkelő rétisas párra valamint további védett fajokra – írták a greenfonak a településükért aggódó lokálpatrióták.


A szekszárdi Bet-Bau Kft. egy kilométerre a lakóövezettől, a Duna-part és az árvízvédelmi gát közelében közel 140 hektáron tervez kavicsbányát létesíteni. Évente egymillió, azaz naponta 2750 tonna kavicsot termelnének ki a jelenlegi elgondolások szerint, legalábbis a terület erre ad lehetőséget.  Az érintett földeken ugyanis 42 évre elegendő a kavics – ez a beruházás ellenzőinek elmondása. A terv ritkán látott egységbe kovácsolta a falut, a tél végén tüntetést is tartottak.  A lakók a nyugalmukat, a megélhetésüket és a környezet értékeit. A környék a Natura 2000 természetvédelmi terület része, védett fajok, köztük egy rétisas pár élőhelye. A beruházók korábban arra hivatkoztak, a Paks2 beruházásnak kell majd a kavics.

A Bet-Bau Kft.-t 2010-ben alapították, jelenlegi tulajdonosai a bólyi Schumann József Róbert, a szekszárdi Németh Tibor és a szintén szekszárdi Vass-család. A tagok egyéb érdekeltségei szépen nyerik az állami, önkormányzati megbízásokat.  A kft ügyvezetője korábban kitérő választ adott érdeklődésünkre, amely szerint a Bet-Bau-ban tag Schumann Róbert azonos-e azzal a Schumann Róberttel, aki a Fidesz 2014-es pártmérlegében az 500 ezer forintnál többet adó adományozók között szerepel. Azt írta: „a március 6-án feltett kérdése viszont a tervezett bányanyitás szempontjából irreleváns, erre Társaságunk részéről nem kívánunk reagálni”. A település a bányának igen, a paksi beruházásnak azonban, sőt a Fidesznek sem az ellensége. Az országgyűlési választásokon például a Fidesz színeiben induló Süli János paksminiszter kapta messze a legtöbb madocsai szavazatot.

Lásd még:
Tolnai és baranyai tenderarisztokraták építenének kavicsbányát Madocsán – a helyiek tüntetnek

Nem számít, adtál-e pénzt a Fidesznek, ha bányát akarsz nyitni – állítja a beruházó

 

Kapcsolódó anyagok:

Madocsai mese – nem kell a sóder

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás