A rovat kizárólagos támogatója

Paks helyett megújulókat! Az osztrákok sem értik, miért akar atomzsákutcában masírozni Magyarország. Ma délután Greenpeace-aktivisták „Paks helyett megújulókat!” feliratú transzparensekkel várták Orbán Viktor miniszterelnököt bécsi látogatásnak egyik állomásán.

A hírek szerint Werner Faymann osztrák kancellár is értetlenségét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy miért ragaszkodik a magyar kormány egy új atomerőmű építéséhez.. Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország helyszínen tartózkodó programigazgatója elmondta: „Ausztriában már az atomerőművi áram importját is betiltják. A Fidesz-kormány viszont egyre makacsabbul erőlteti egy új paksi atomerőmű építését. A Greenpeace Energia[Forradalom] című tanulmánya  alátámasztja, hogy erre a veszélyes projektre nincs szükség: országunk biztonságos, hazai energiaforrásokra épülő és költséghatékony energiaellátása megoldható Paks nélkül is.”
Ma már sem biztonsági, sem energetikai és gazdasági szempontokkal nem magyarázható, hogy az Orbán-kormány miért elkötelezett az atomenergia mellett. Több megújuló energia technológia a megfelelő piaci környezet biztosításával már ma is versenyképes áron termel áramot.
„Mindent meg fogunk tenni az új paksi atomerőmű megépítése ellen. Nincs biztonságos atomenergia. A mostani atom-álomtervek hosszú évtizedekre bilincselhetik hazánkat egy rossz energiagazdasági rendszerbe. Az atomenergia kiváltható, ezért ki is kell váltani.” – tette hozzá Vetier. A Greenpeace szerint az atomenergetika területén Magyarországon a legsürgősebb feladat a stressztesztből kimaradt alapvető biztonsági, a paksi erőmű típusából és korából adódó kérdések vizsgálata. A stresszteszten kiderült komoly veszélyeket is sürgősen orvosolni kell. Az elkövetkező évek alatt pedig fokozatosan le kell állítani a kiöregedő paksi blokkokat.
Képek itt >>>

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Paksra ugrik a Roszatom

LMP: nem az atomerőmű bővítésre és az uránbányászatra

Húszévesnél öregebb az atomerőművek zöme

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás