A rovat kizárólagos támogatója

Az E-misszió Egyesület aktivistái az elmúlt hetekben több alkalommal végeztek kérdőíves felmérést a nyíregyházi piac területén annak érdekében, hogy megtudják, mit gondolnak az érintettek a piaccal kapcsolatos tervekről. A felmérés keretében 77 árust és 27 vevőt kérdeztek meg, a válaszokat az alábbiakban összegezzük.

A megkérdezettek túlnyomó többsége (94%) úgy gondolja, hogy a jelenlegi épület része lehet a tervezett beruházásnak, azaz nem szükséges a meglévő csarnok épületet elbontani. Kisebb eltérésekkel a válaszadók egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a piac sorsát hosszú távon egy felújítás oldaná meg, melynek része kell legyen a jelenlegi szabadtéri piacrész lefedése. A megkérdezettek 85%-a szerint nem kell növelni a piac alapterületét, a 15% -os kisebbség is csak azért növelné a területet a környező épületek bontásával, hogy több hely jusson a parkolásra.

A jelenlegi árusítóhely méreteket nem szükséges növelni, sem azok számát. A csarnok így is csak részben van kihasználva.

A parkolást a válaszadók háromnegyede a Búza tér túloldalán oldaná meg, csupán 8% illetve 6% tartja jó megoldásnak a mélygarázs, illetve a tetőn kialakított parkolás gondolatát. Egy dologban egybehangzó vélemény mutatkozott: a piac környéki parkolás legyen ingyenes és biztosítson elegendő helyet. Az ingyenesség értelemszerűen a piaci napszakokra vonatkozik. A piac egyik hátránya ugyanis a nagyáruházakkal szemben a parkolóhelyek hiánya és az, hogy előbbi esetében nem ingyenes a parkolás. Sok válaszadó említette a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítását, ez utóbbi intézkedés tovább enyhíthetné a jelenlegi parkolási gondokat.

Szintén teljes volt az összhang abban a kérdésben, hogy maradjon-e meg a piac jelleg. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a korábban bemutatott beruházás terveiben egy „szokványos” pláza épület építészeti koncepciója szerepelt. Minden válaszadó fontosnak tartotta a piacos jelleg megőrzését, és általában elutasították egy újabb pláza építését. Mind az árusok, mind a vásárlók szeretnének a jelenleginél kultúráltabb körülményeket, ám nem szeretnék, ha a hagyományos piacos hangulat eltűnne a fejlesztés eredményeképpen. Mindazonáltal a válaszadók hozzávetőleg harmada szívesen látna funkcióbővítést, a legnépszerűbbek a vendéglátó és a gyermekmegőrző funkciót voltak.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy a piacon árusítók és vásárlók ragaszkodnak a megszokott piaci jelleghez és elutasítják egy újabb pláza építését. Szeretnének korszerűbb és tisztább körülményeket, ingyenes és kellő mennyiségű parkoló helyet, esetleg néhány új szolgáltató funkciót.

Zárógondolatként szeretnénk megjegyezni, hogy a hagyományos piacok Nyugat-Európa városaiban nagy népszerűségnek örvendenek, ahogyan a helyi termékek fogyasztása is. Egy modern városban ma már nem pláza épületen kellene gondolkodni, különösen nem a hagyományos piactér helyén. A globalizálódó kereskedelem idején inkább a hagyományok megőrzésére érdemes forrásokat fordítani, és ebben a kérdésben szerintünk csekély érv az, ha egy népszerűtlen koncepció nem kerül pénzbe a város számára.

Alapvető volna továbbá, ha egy ilyen horderejű fejlesztés esetén az érintettek véleménye meghatározó lenne. Nyilván keresztül lehet erőltetni bármilyen elképzelést a városi döntéshozatalon, ám ez a módszer nem szalonképes, ahogyan ez az eddig a témában tartott fórumokon is világossá vált.

Van mit javítanunk a piac megjelenésén, a szolgáltatások színvonalán, tegyük ezt közösen, tartsuk életben ezt a kedves, emberközeli hagyományt. Segítsük ezáltal is a helyi termékek értékesítését!

További információ:

Sutákné Kolos Lívia
E-misszió Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818
livia@e-misszio.hu  

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás