A rovat kizárólagos támogatója

Kitiltanák az unióból az úgynevezett glifozát tartalmú növényvédő szereket a német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei. Az ilyen termékeket elővigyázatosságból vonnák ki, miután a WHO korábbi tanulmánya a glifozátot rákkeltőnek minősítette. A Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságot is glifozáttal tették tönkre az új bérlők.

Rákkeltőnek tartott hatása miatt megtiltanák Németországban a glifozát tartalmú növényvédő szerek használatát a német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei – írja az euractiv.com. Korábban a WHO tanulmánya állapította meg, hogy a glifozátok rákkeltők lehetnek. A tartományi miniszterek erre hivatkozva nem csak Németországból, hanem az egész unióból kitiltanák az ilyen növényvédő szereket.

Úgy vélik, hogy a tiltás nélkül a világ leggyakrabban használt növényvédő hatóanyagának tartott glifozátok piaci előretörése tovább nőhet. Főleg akkor, ha a genetikailag módosított növények (GMO) termesztését tovább növelnék egyes tagországokban. A GMO-k egy része ugyanis ellenálló a glifozátokkal szemben, míg a gyomnövények nagy része nem, így a génmódosított növények esetleges térhódításával nőhet a kereslet e hatóanyag iránt is.  Brüsszel 2015 végéig engedélyezte a glifozát hatóanyag uniós felhasználását, ezért idén felül kell vizsgálnia a helyzetet. Ez is alapot adhat annak, hogy most erősödik a glifozát ellenes lobbi.  Elemzők szerint Németország befolyása óriási lehet a kérdésben, de az illetékes német szövetségi kockázatelemző intézet eddig nem minősítette veszélyesnek, illetve rákkeltőnek a hatóanyagot. A szervezet úgy foglalt állást, hogy egyelőre nem indokolt a glifozátok betiltása, mivel a rákkeltő hatásra utaló WHO tanulmány nem megalapozott.

Alsó-Szászország Fogyasztóvédelmi minisztere Christian Meyer szorgalmazza a glifozát tilalmát. [Campact / Flickr]
 

A Monsanto is támadja a WHO megállapításait
A WHO rákkutatási ügynöksége a közelmúltban döntött arról, hogy a glifozát tartalmú gyomirtó szereket a rákkeltő anyagok és termékek közé sorolja. A szervezet álláspontját hevesen támadta a világ egyik legismertebb mezőgazdasági cégének tartott amerikai Monsanto is, mert a vállalat szerint az átminősítés nem alapul tudományos adatokon.

Ennek ellenére német zöld párti képviselők – a fogyasztóvédelmi miniszterekkel egyetértésben – szintén óvatosságra intenek a glifozátok felhasználásával kapcsolatban. Már tüntetéseket is szerveztek Németországban és eddig mintegy 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze a szer azonnali betiltásáért- írta az agrarszektor.hu.

 

 

De mégis mi a baj a glifozáttal? 

európai glifozát méréseurópai glifozát mérésA glifozát elterjedésének és a monokultúrákban történő alkalmazásának komoly hátrányai is vannak. Egyrészt járulékos mellékhatásként jellemző, hogy a kis mennyiségű glifozáttal érintkező növények egyes esetekben fogékonyabbá válhatnak bizonyos betegségekkel szemben, a nem kívánatos génáramlás, illetve az úgynevezett szupergyomok kialakulása is.  Az emberre sem veszélytelen a szer: többek között a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, az ízületek porcainak deformálódását, illetve születési rendellenességeket okozhatja.

Egy nemrég napvilágot látott európai kutatás pedig egészen megdöbbentő eredménnyel szolgált: a glifozát és annak bomlástermékei már megjelentek az emberi vizeletben is. Németországban a Medical Laboratory Bremen kutatócsoportja az Európai Unió tagállamaiból 174 önkéntes személy – közöttük 10 magyar állampolgár – vizeletében vizsgálták a glifozát és bomlástermékének, az AMPA (aminometil-foszfonsav) mennyiségét. A vizsgálat eredményei szerint a minták 42,5%-ában mutatták ki a mérési határ feletti mennyiségben a glifozátot. Ugyanezzel az alsó méréshatárral számolva a glifozát bomlástermékének, az AMPA-nak a gyakorisága 34,5%-nak adódott.

 

Többszörösen bebizonyosodtt, hogy ezzel a szerrel permeteztek ősszel azon a kishantosi foldön, melybe a SAVE KISHANTOS felirat volt…azon a földön, mely 22 éve nem látott sem vegyszert, sem műtrágyát, melynek EURO BIO és BIOSUISSE minősítésű bioföld volt. Tették ezt akkor, amikor a Földművelésügyi államtitkár az bizonygatta a parlamentben, hogy nem igaz, hogy Kishantoson permeteznek, mert a "nyertesek" vállalták, hogy az agrárkörnyezetvédelmi program előírásai szerint művelik a földet. A glifozát nincs engedélyezve ebben a programban…

A Simon-Hornok Réka őstermelő nevén a legnagyobb kishantosi földet (87 hektárt) elnyerő 3000 hektáros Simon Kft, és a Márok Csaba mezőfalvi polgármester által elnyert 52 hektáron szintén a Simon Kft. végezte a permetezést. Egyben művelik a közel 140 hektárt, mert Márok Csaba polgármester nem gazdálkodik (se gépe, se állata) de feleségével együtt felügyelő bizottsági tag a Simon Kft-ben. Azért kellett a Kishantosi Ökológiai Mintagazdaságnak megszűnni, hogy ők gyarapítsák vagyonukat- írta Ács Sándorné fb oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás