A rovat kizárólagos támogatója

Nem lehet a gazdaság az első, figyelembe kell venni a természet és a helyi emberek szempontjait is. Fertő – Őrség – Balaton: A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) számos helyi küzdelemben vesz részt a természet érdekében.

A nagy tavaink belefulladnak a betonba. Lakóparkok, nádasok kiirtása, szállodaépítések napi szereplői a híreknek. Szerencsére a helyi közösségek is egyre hangosabbak. Helyi csoportokkal és a ClientEarth európai szakmai szervezettel közösen ezért vesz részt a nemzetközi összefogásban is a Magyar Természetvédők Szövetsége. Most a beruházásokkal kapcsolatos egyedi és rendszerszintű problémákra hívtuk fel a figyelmet 21 szervezettel együtt az Európai bizottságnak írt közös levélben. 

A MOL 2030 hosszú távú stratégiájának idén aktualizált változata a fenntarthatóságot, környezetvédelmet, helyi közösségeket helyezi kommunikációjában a középpontba. Ez idő alatt az Őrségben Natura 2000 közösségi jelentőségű természetes élőhelyen a lakóházaktól pár száz méterre kíván ipari mélyfúrásokat végezni. Ez a döntés sem a természet, sem a helyi lakosok érdekeit nem veszi figyelembe, sem az energiahatékonyság elterjedését nem segíti. Ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége a helyi közösséggel egyeztetve bejelentkezett a hatósági eljárásba. 

Balatonboglár önkormányzata országos védettségű területen akart lombkorona tanösvényt létesíteni nagy kiterjedésű területen környezeti hatásvizsgálat nélkül. A Somogy Megyei Kormányhivatal engedélyező határozatát a Magyar Természetvédők Szövetsége bíróságon támadta meg. Idén januárban a bíróság az MTVSZ-nek adott igazat: előzetes vizsgálati eljárás nélkül nem lehet ilyen beruházást megvalósítani természetvédelmi területen. 

„A turizmus nagyon fontos a gazdaság számára, de a természettel összhangban kell fejleszteni. A Fertő-tónál található létesítmény veszélyezteti közös kulturális és természeti örökségünket anélkül, hogy a beruházásnak nyomós társadalmi vagy gazdasági oka lenne. Ha létrehozunk valamit a turisták számára, de ez tönkreteszi azt, amiért igazából jöttek, akkor hiába fektetünk be hatalmas összegeket ezekbe az infrastrukturális projektekbe.” – mondta Kun Zoltán a ClientEarth levél társszerzője, a Fertő-tó Barátai Mozgalom szakértője. 

Számos szinten folynak harcok a természet védelméért. Sajnos, ha már egy konkrét káros beruházás, vagy fák kivágása ellen kell fellépni, az azt is jelenti, hogy előzőleg már valami baj volt. Nem sikerült a koncepciók, stratégiák szintjén helyes döntéseket hozni. Ezért kell ezeket a harcokat rendszerszinten és ha már megszületett egy rossz beruházási döntés, akkor minden egyes fa mellett is megvívni.“ – tette hozzá Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Kapcsolódó podcastjaink:

Lehet jogellenesen és jogszerűen fenntarthatatlanul viselkedni

”Néha úgy éreztem, hogy csak ablakokat pucolok a Titanicon, pedig a hajót kell sürgősen elfordítani” – nyilatkozta korábban Dr. Zlinszky János, aki több évtizedes egyetemi oktatói, kutatói, környezetpolitikai elemző és tanácsadó tevékenységéért megkapta a köztársasági érdemkereszt ezüst fokozatát. A biológussal tókutatástól a környezetpolitikáig sok-sok mindenről beszélgetett Sarkadi Péter.


Fülöp Sándor zöldjogász: környezeti felelősség, vagy felelőtlenség?
Környezetvédelmi engedélyt mindig a környezet pusztítására kérnek. A környezetjog is arról szól, hogy hogyan pusztítsuk óvatosan a környezetet. Kecske és káposztaügyi minisztérium, mint hungarikum. Kell-e nekünk önálló zöldminisztérium? Manapság már egy nagyobb csőszkunyhó is kiemelt állami beruházás lehet, ha 90 milliónál többet költenek rá. A volt zöldombudsman emellett a környezeti perekről, és a civil szféra kivéreztetéséről.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek