Hirdetés

Kiemelt beruházás lehetett volna a Csányi Sándorhoz köthető gumifeldolgozó üzem Százhalombattán, mely a helyieknél kicsapta a biztosítékot. Ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción. Csányi végül meghátrált – bár lehet, hogy lesz gumipirolizáló, csak nem itt.
Más települések viszont felajánlkoztak az adóbevétel miatt.

A város polgármestere, Vezér Mihály facebookos profilján jelentette meg a legfrissebb információt, mely szerint Csányi Sándor bejelentette, hogy bár a gumifeldolgozó technológiai vizsgálatára felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát, és a kapott vizsgálati eredménytől teszi függővé az üzem létesítését. A technológia vizsgálatára azért van szükség, mert az eljárás gazdája, a Homatech Kft. független vizsgálóbizottság előtt még ne tudta teljes biztonsággal igazolni, hogy a gumifeldolgozás általa kidolgozott módszere valóban környezetbarát, fenntartható és piaci szempontokból is működőképes.

A százhalombattai önkormányzat által felkért, vegyészekből és gumiipari szakemberekből álló műszaki szakértői bizottság például cafatokra szedte a részükre rendelkezésre bocsátott technológiai leírást, kiemelve, hogy a környezetbarát megoldás előzetes adatai többször is vagy olajipari szempontból értékelhetetlenek, vagy többszörösen túllépik a környezetvédelmi határértékeket. A technológia gazdája ezt a számára kínos eredményt azzal próbálta elhárítani, hogy a bizottságnak átadott dokumentáció nem a telepíteni tervezett üzem részletes leírása, hanem afféle propagandaanyag, a végleges tervek még nem állnak rendelkezésre annak ellenére, hogy korábban 2016 elejére már az üzem építésének startját tervezték- írta az index. 
 

Fotó: dron.sk

 

A mostani döntésről szóló bejelentés nem sokkal az után érkezett, hogy először a százhalombattai önkormányzat, majd (szintén a százhalombattai Szabó Attila indítványára) Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott az üzem megépítése ellen, vagyis a civil ellenállás mellett a helyi képviselők összefogása is kellett ahhoz, hogy az üzem végül ne épüljön meg.

 

A Homatech vezérigazgatójának viszont ez legalább a második elbukott kísérlete, amikor kétes technológiai hátterű szemétfeldolgozó megoldással házalt a magyar önkormányzatoknál. Korábban műanyaghulladékból gyártott volna olajat, de 2010-ben is hiába állt mögötte tőkeerős befektető, akkor sem lett végül sikeres beruházás az ötletből. 
 

Százhalombattai nem a gumifeldolgozóra 

Százhalombattai nem a gumifeldolgozóra

Népirtás gumival! Kb. 1200 ember jelent meg azon a január 8-i százhalombattai tüntetésen, amelyet helyi civil szervezetek rendeztek tiltakozásként egy befektetői csoport gumihulladék-feldolgozó üzem létesítési terve ellen a városban.

A tervekről korábban a Magyar Nemzet mellett az Index írt részletesebben, már akkor is azt hangsúlyoztuk, hogy a technológia gazdáján, illetve a beruházás megvalósításán dolgozó OT Industrieson, vagyis a volt Olajterv Zrt-n kívül nem sikerült olyan szakembert találni, aki igazolni tudta volna, amit a beruházók állítottak. Szerintük ugyanis környezetvédelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen, a világon egyedülálló technológia az, amit a százhalombattai hőerőmű egy kihasználatlan területén épülő üzemben használnának, de a nekünk nyilatkozók szerint a gyár egyszerű pirolízis üzem, annak minden előnyével és hátrányával együtt.
 


Szinte megőrülnek a települések Csányi új cégéért

A gumifeldolgozó üzemet Százhalombatta megfúrta, most több település is feltette a kezét, ahol szívesen látnák a gyárat. 50 munkahely, 100 millió forintos adó.

A leggazdagabb magyarnak tartott Csányi Sándor újabb céget hozott létre, a gumifeldolgozó gyár felépítése azonban gellert kapott. A Homatech Recycling Zrt. Százhalombattán akarta felhúzni a gumihulladék-feldolgozó üzemét, azonban elállt a tervtől, miután már tavaly a lakosok tiltakoztak, és idén a képviselő-testület is arra kérte a vállalatot, ne a városban építse meg az üzemet. A gyárról azonban nem tesznek le, csak más településre akarják vinni.

Ezért aztán most több önkormányzat is bejelentkezett lehetséges helyszínként, biztosítani tudják a szükséges munkaerőt és helyet. A cég azt írja közleményében, amelyet a napi.hu idéz, hogy 50 embernek ad majd munkát a gumifeldolgozó, évente 100 millió forint adót fizethet helyben, és 15 milliárd forint értékű lehet a beruházás. A „világszínvonalú innovatív, különösen környezetbarát technológiával megvalósuló, kiemelt státuszú projekt előkészítési, tervezési munkái mindazonáltal tovább folynak.” A helyszínt az után választják ki, hogy a Magyar Tudományos Akadémia vizsgálata lezárul.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás