A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A sportolók egy részének tiltakozása ellenére megszavazta a Nemzetközi Öttusa Szövetség, hogy 2028-ban már ne szerepeljen a lovaglás a számok között az olimpián.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) közgyűlése helyben hagyta a végrehajtó bizottság korábbi döntését, miszerint a lovas szám nélküli javaslatot nyújtanak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) a 2028-as Los Angeles-i játékokra.

Az online kongresszuson 92-en szavazhattak, ebből hárman tartózkodtak, és a 81 érvényes szavazat közül 66-an támogatták a lovaglás lecserélését, 15 ellenszavazat érkezett. De az új számról a végleges döntés csak egy év múlva, a 2022-es kongresszuson születik meg. A lövészetből, úszásból, vívásból, futásból és lovaglásból álló öttusa 1912 óta szerepel az olimpiai játékok programjában. A lebonyolítási rend sokszor változott az évek folyamán – egyre rövidebb lett a program, a lövészetet és a futást jelenleg kombinálva rendezik, a legújabb verzió szerint pedig kieséses rendszerben, kilencven perces blokkokban zajlanak majd a versenyek -, de a sportágak sosem cserélődtek.

A UIPM végrehajtó bizottsága november 4-én hozta nyilvánosságra azt a döntését, hogy a párizsi olimpia után a lovaglás már nem lesz része a sportágnak. Nemzetközi tiltakozás indult, több mint 650 öttusázó lemondásra szólította fel a nemzetközi szövetség vezetőit. Itthon a sportág egykori és jelenlegi hazai képviselői, olimpiai és világbajnokai nyílt levélben kérték a magyar szövetséget, hogy utasítsa el a UIPM vezetősége által meghozott „abszurd döntést”. Ezután korábbi és jelenleg is aktív versenyzők, edzők, versenybírók, színészek, más sportágak képviselői kiálltak a lovas szám mellett, és kiáltványt fogalmaztak meg Thomas Bach NOB-elnöknek címezve.

öttusa lovaglás lovasbaleset AFP

A teátrális nagy magyarkodásból az állatvédelemért is felelős Nagy István agrárminiszter is kivette részét, miután az öttusa sport gyásznapjává nyilvánította november 2-át.

November 25-én az összes brit és magyar, még élő olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további olimpiai érmesek – összesen negyvenhatan – fordultak levélben a NOB elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.  A mostani közgyűlés már nyolcadszor választotta meg elnöknek a 75 éves német Klaus Schormannt, aki újabb mandátuma lejártakor 32 éve lesz hivatalban. Alelnöknek választották a spanyol Juan Antonio Samaranchot, a francia Joël Bouzou-t, az egyiptomi Sarif el-Elaint, az orosz Vjacseszlav Aminovot és a mexikói Juan Manzót.

Nyitókép: öttusa – lovaglás. A brazil Maria Ieda Chaves Guimaraes olimpiai esése kép: Pedro Pardo / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás