A rovat kizárólagos támogatója

Hamarosan átalakítja a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak rendszerét. A Hvg.hu információi szerint az épületek energiatanúsítványait érintő rendelet már csak a megjelenésre vár.

Azt írják, hogy a változásról Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke beszélt az otthonok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos RenoHub program zárókonferenciáján, amelyet az Energiaklub szervezett. Nagy szerint a kompromisszumos intézkedés alapján várhatóan ingatlan eladásakor nem lesz kötelező az eladónak elkészíttetni az energiatanúsítványt, de ha a vevő kéri, akkor át kell majd adnia a dokumentumot.

Nagy arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy a lépés várható következménye első pillantásra az lehet, hogy kevésbé lesz ismert a hazai épületállomány energetikai állapota, de ettől nem kell tartani. Aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az úgyis igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt igényelni egy-egy esetleges rossz állapotú épület esetében, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik.

A tanúsítványok emellett várhatóan alaposabbak lesznek: a jelenlegi egy oldal helyett 6-7 oldalas, a laikusok számára is jobban érthető, mélyrehatóbb információkat fognak tartalmazni.

A tanúsítvány elkészíttetése ugyanakkor minden egyéb esetben – például energetikai felújítási pályázatoknál – továbbra is kötelező lesz, legalábbis ebben maradtak a kormányzattal zajló előzetes egyeztetéseken. A rendelet feltehetően már elkészült, napokon belül megjelenhet – mondta Nagy Péter.
A tanúsítványt elkészítésének díját a róla szóló 176/2008-as rendeletben minden megkezdett óra után 5500 forintban állapították meg. Az elhangzottak szerint ez az összeg marad, de a hozzá tartozó időtartamról nem rendelkeznek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás