A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: siofok.hu

A fővárosi kormányhivatal országos hajózási hatósági főosztálya elutasította a széplaki kikötőbővítés engedélykérelmét -írta Siófok város honlapja. Siófok város jegyzője az eljárás során úgy nyilatkozott, hogy nem biztosított a tervezett kikötő gépjármű-közlekedésre alkalmas úti csatlakozása.

A hajózási hatóság többek között erre alapozva hozta meg jogerős döntését. „A benyújtott tervdokumentáció áttekintését követően megállapításra került, hogy a tervezett kikötő nem rendelkezik olyan partterülettel, amely az úszólétesítmények hajózásra alkalmasságának megőrzésével kapcsolatos tevékenység (karbantartás, javítás, ki- és bedaruzás) végzésére alkalmas – olvasható a kormányhivatal országos hatósági főosztályának indoklásában. – Ebből következőleg és a gépjármű közlekedésre alkalmas úti csatlakozás hiánya miatt nincs és nem is lehet megtervezve a befogadni kívánt tőkesúlyos kishajók kiemelésére méretezett berendezés, továbbá a kikötő rendeltetésszerű használatához szükséges építmények (kikötőmesteri iroda, esetlegesen műhely, club és szociális helységek, mint konyha, fürdők, mosókonyha). A tervezett hajózási létesítmény elhelyezése, rendeltetése és kialakítása nem felel meg a Kikötőrendeletben előírt szakmai és műszaki követelményeknek, valamint nem alkalmas a rendeltetésszerű használatra, továbbá a településrendezési követelményeknek, illetve a közegészségügyi előírásoknak sem felel meg, így a kérelem teljesíthetőségének jogszabályi feltételei nem állnak fenn.”

A kikötőbővítés engedélyeztetése több évre nyúlik vissza, számos szakhatósági állásfoglalás született a témában, s emlékezetes, hogy 2019 nyarán két lakossági fórumot is tartottak Széplakon, melyen a beruházás ellenzői voltak nagy többségben. A siófoki képviselő-testület 2018-ban hozzájárulását adta, hogy a kikötőépítés során homokos strandot alakítsanak ki, ám ez később lekerült a napirendről. A testület ugyanekkor a kikötőt kiszolgáló parkoló létesítéséhez is hozzájárult önkormányzati területen, ám ezt a határozatot az új képviselő-testület 2019. októberében visszavonta. A Yolle Kft. ezt követően úgy nyilatkozott: a parkolók kialakítását telekvásárlással meg tudja oldani.

A tervezett beruházást két meglévő kikötő, az úgynevezett újságíró- és az Ezüstpart kikötő előtti mederrészre tervezték, olyan módon, hogy az új móló a meglévő keleti móló véghez csatlakozott volna; a 31 meglévő kishajó mellett 147 további hajóhely kialakítását tervezték. A jelenlegi kis kikötőkhöz képest óriás létesítmény a fővárosi kormányhivatal mostani döntése előtt az illetékes szakhatóságtól megkapta a környezethasználati, illetve a vízjogi létesítési engedélyt is. Siófok városa az eljárás során több esetben emelt kifogást a kikötőbővítés ellen. Legutóbb azt a nyilatkozatot tette a város jegyzője: „a tervdokumentáció nem igazolja, hogyan biztosítható a kikötő közúti megközelítése.”

Az ezüstparti kikötő jelenlegi megközelítésére használt ingatlan Siófok Város Önkormányzatának tulajdonában és a Balaton-parti Kft. kezelésében van, a kezelő által 2010-ben kiállított „sétányhasználati megállapodással”.

Elutasító határozatában a hatóság azt is megjegyzi: a kérelmező által parkoló céljára megjelölt ingatlan 500 méternél távolabb van a kikötőtől, emiatt nem felel meg a rendelkezéseknek, nem vehető figyelembe. Az indoklás arra is kitér: a kérelmező Yolle Kft. január 19-én megküldött beadványában arról számolt be, hogy kérte a város tulajdonában lévő parti ingatlanon szolgalmi út kialakítását; a hatóság megállapítása: ezzel együtt sem teljesül az elvi létesítési engedély kiadásának feltétele. Így azt a hatóság végül megtagadta, mely döntés végleges, ellene államigazgatási úton további jogorvoslatnak helye nincs, a határozat bírósági felülvizsgálata iránt – jogszabálysértésre hivatkozva – közigazgatási per indítható.

A kikötőlétesítési kérelem elutasításával végződő eljárásban a „Tiltakozás a balatonszéplaki kikötő bővítés elleni” civil szerveződés képviselője, valamint a Siófoki Ezüstpart Vitorlás Egyesület jogi képviselője egyaránt az engedély kiadásának megtagadását kérte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás