A rovat kizárólagos támogatója

Tudták önök, hogy Szijjártó Péter építi a paksi atomerőművet? Eddig én sem; úgy volt, hogy Putyin atomminisztériuma, a Roszatom a fővállalkozó-generálkivitelező. Most azonban történt valami, ami kételyt ébresztett bennem.
Maga a beruházás nem tart sehol, csupán Mészáros Lőrinc alibi jellegű, de korántsem alibi árú felvonulásiépület-építkezéseiig tudott eljutni 2014 óta. Hét év alatt éppen hét éves késést gyűjtött össze a projekt: a 2023-ra ígért átadás helyett most a legoptimistább szereplő, Süli János szakminiszter 2030-ról beszél. Az aktuális akadály a létesítési engedély, a problémát pedig az jelenti, hogy a Roszatom olyan gyatra színvonalú engedélykérelmet adott be, amire még az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) frissen kinevezett, semmilyen nukleáris szakértelemmel nem rendelkező, kizárólag Orbán Viktor bizalmát élvező vezetője (Kádár Andrea) sem merte rátenni az aláírását.

Van tehát az eddig meglehetősen silányul teljesítő (mások szerint csak a formáját hozó) Roszatom, amely konglomerátumnak ahhoz, hogy atomerőművet építhessen, meg kell szereznie az engedélyt.
Van az OAH mint önálló hatóság, amelynek a nukleáris biztonság garantálása a feladata; ebből kifolyólag sok elemű hiánypótlást írt elő a Roszatomnak.
És van a kormány, a beruházás megrendelője, amely elvben a Roszatomtól és az OAH-tól is független.

Ehhez képest Szijjártó Péter külügyminiszter, akinek még formálisan sincs semmi köze a paksi beruházáshoz – arra ugyanis tartunk egy külön minisztert (havi sokmillióért) a már említett Süli személyében – oda nyilatkozott, hogy (idézzük): „a hiánypótlást természetesen el fogjuk végezni a következő hónapokban”.

Kicsoda? A külügyminisztérium? A kormány? Esetleg Szijjártó Péter? Nem a Roszatom dolga lenne véletlenül?

Abszurd békemenetre komoly poénokkal. kétfarkú békemenet 2018. kép: Sarkadi Péter greenfo

Ismételten: egy külföldi cég hiányos engedélykérelmet ad be a magyar szakhatóságnak egy atomerőmű-építésről, mire a magyar kormány – a megrendelő – képviselője nem összevonja a szemöldökét, hanem magára vállalja a felelősséget és a hiánypótlás elvégzését.

Mi is volt annak molinónak a felirata azon a 2012-es „békemeneten”?

Az erőművel kapcsolatos kételyek: Paks STOP!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek