A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

A világ első, nem ragadó, biológiailag lebomló rágógumiját dobták piacra Nagy-Britanniában. Ez a környezetbarát rágógumi, amely nem ragad rá például sem az úttestre, sem a ruhákra, az eldobás után hat héttel porrá bomlik.

Alapanyaga a szapotilfa tejszerű nedve. A Mexikó déli részén élő őshonos örökzöldből származó chicle nevű anyagot már a maják is fogtisztítási céllal rágták.

Az új termék ígéretes azért is, mert véget vethet annak a költséges munkának, amely az elhasznált rágógumi utcáról és más felületről való eltávolítását jelenti. Nagy-Britanniában évente közel 50 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek az önkormányzatok, hogy eltakarítsák az eldobott rágógumit a közterületekről. A hírhedten bonyolult eljárás során vegyi anyagokat, speciális vakarókat, hűtéses eljárásokat és nagy nyomású forró vizes készülékeket kell alkalmazni.

A biorágógumit 56 szövetkezet konzorciuma, a mexikói Consorcio Chiclero gyártja, amely 2000 gazdálkodót foglalkoztat a The Guardian brit lap szerint. A Consorcio Chiclero nem az első vállalat, amely könnyen eltávolítható rágó előállításán dolgozik. 2007-ben az ír környezetvédelmi minisztérium 31 milliárd forintnak megfelelő összegű díjat ajánlott fel egy nyílt pályázatban írországi egyetemek részére egy nem ragadó rágógumi kifejlesztésére. Abban az évben a bristoli egyetem kutatócsoportja hozott forgalomba egy kevésbé ragadó rágót, ami zamatával jogot formált arra, hogy vezető márka legyen.

Kapcsolódó anyagok:

Jön a lebomló rágógumi

Rágóvadászokkal Mexikóváros tisztaságáért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás