A rovat kizárólagos támogatója

A Tarna-Lázbérci Tájvédelmi Körzet talán eddigi legnagyobb erdőtüzével áll szemben a tűzoltóság és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói Borsodbóta, Nekézseny, Sáta környékén. A tűz terjedését 3 napja nem sikerül megfékezni…

Az országos tűzgyújtási tilalom ellenére naponta keletkeznek avar- és erdőtüzek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.  A természetvédelmi őrök naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában, ezért a park honlapján ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk egész területén tűzgyújtási tilalom van érvényben!

Mint arról már korábban is beszámoltunk: a várható időjárás, a jelentős csapadékhiány, az alacsony holt biomassza nedvességtartalom és a megnövekedett tűzesetszám miatt, indokolt volt a fokozott tűzveszély kihirdetése és a tűzgyújtási tilalom életbeléptetése valamennyi megyére mintegy két héttel ezelőtt. A gondatlan és szándékos tűzhasználat miatt megnövekedett a vegetációtüzek esetszáma. A kiszáradt talaj és biomassza miatt gyors tűzterjedés alakul ki kisebb szél vagy lejtőhatás esetén is. Megnő a keletkező tüzek intenzitása, a tűz nemcsak fiatal erdőtelepítéseket, erdőfelújításokat veszélyeztethet, hanem a 4-5 méter magas fiatalosokat is. Nő a tüzek ugrótűz potenciálja, ami tovább gyorsíthatja a tűzterjedést.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei az Igazgatóság működési területén naponta segítenek egy-egy tűz továbbterjedésének megakadályozásában, és a tűz eloltásában. Az alábbi felvétel a Sáta és Nekézseny közötti területen készült március 21-én délután.

A térségben tegnap készített fotókat Bartha Csaba, a Tarna-Lázbérci Csoport csoportvezetője

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek