A rovat kizárólagos támogatója

Nem támogatták a Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament klímaügyi javaslatát, amely szerint 2030-ra 60 százalékkal kellene csökkenteni a karbonkibocsátást. Tóth Edina EP-képviselő azt mondta a plenáris vitán, hogy irreális előírások helyett hatékony klímavédelemre van szükség, amely nem terheli magyar családok pénztárcáját.

Viszonylag nagy többséggel (392 igen szavazattal, 161 ellenszavazattal és 142 tartózkodás mellet) fogadta el az Európai Parlament az új klímavédelmi javaslatot. A dokumentum radikális kibocsátás-csökkentést sürget: a bizottság által javasolt 55 százalék helyett a képviselők 60 százalékos vágást szeretnének 2030-ig. Ezen kívül a javaslat felszólítja a bizottságot, hogy 2023-tól kezdődően folyamatosan ellenőrizze a tagállami vállalások teljesítését.

A szavazólistából kiderült, hogy az ügyben a Fidesz-KDNP politikusai tartózkodtak a szavazáson, ahogy a legtöbb néppárti képviselőtársuk is tette. Ezzel szemben összes magyar ellenzéki EP-képviselő támogatta a klímaügyi javaslatot. A Visegrádi Négyek közül a lengyel és a cseh kormánypárt delegáltjai is nemmel szavaztak. Szlovákia három kormánypárti EP-képviselőjéből egy szavazott nemmel, a többiek tartózkodtak. Két parlamenti frakció sorakozott fel teljesen az ügy mögé: a szociáldemokraták és a zöldek.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásából kiderül, hogy a magyar kormánypártnak nem a klímasemlegességgel van baja:

“Szívből támogatjuk a klímasemlegesség célkitűzését, de a nemzetgazdaságok növekedését gátló, irreális baloldali elképzelések helyett környezet- és emberbarát klímavédelmi intézkedésekre van szükség” – mondta a képviselő. A néppárti politikus szerint ha az áterőltetett előírások szerint alakítják át az árampiacot, akkor a magyar családok áramszámlája akár 30-40 százalékkal is emelkedne. Szerinte megengedhetetlen az, hogy az ipari szereplők ellehetetlenüljenek.

Tóth Edina emlékeztetett rá, hogy a magyar Országgyűlés határozatban már megerősítette Magyarország klíma- és természetvédelmi akciótervét: Magyarország célja, hogy 2050-re elérje a teljes klímasemlegességet – hangsúlyozta a fideszes politikus.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás