A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyre kevesebb disznódelfint látni az Északi-tenger németországi részén: 2002 és 2019 között 1,8 %-kal lett kevesebb a számuk. A különleges delfinfaj populációja folyamatosan csökken.

A Hannoveri Állatorvosi Egyetem szerint 2019-ben az Északi-tenger Németországhoz tartozó részén csupán 23 ezer egyed élt. “Ez a folyamat aggodalomra ad okot” – mondta Anita Gilles, a Frontiers in Marine Science című tudományos lapban megjelent tanulmány társszerzője.

Különösen nyugtalanító a tény, hogy a disznódelfinek visszahúzódtak a Sylt szigetének közelében lévő védett területről. A vizsgálat ideje alatt számuk a sziget külső zátonyánál évente átlagosan 3,8 százalékkal csökkent. Borkum közelében ugyanakkor növekedett a populáció. Ennek okai egyelőre ismeretlenek, és kiderítésük további vizsgálatot igényel – mondta Gilles. Más tanulmányok úgy vélik, a populáció változásában nagy szerepe van a hajóközlekedésnek, a halászatnak és a tengeri szélerőműveknek. “Valószínűleg a különböző okok keveréke és kumulatív hatásuk áll a háttérben” – véli a szakértő.

A közönséges disznódelfinek, más néven barnadelfinek (Phocoena phocoena) számát a levegőből végzett számlálásokkal és becslésekkel határozták meg. Ez a legkisebb delfinfaj és az egyetlen, mely az Északi-tengerben honos. Jelenléte különösen fontos a tengeri ökoszisztéma egyensúlyának megőrzésében.

Ha ennek ez érzékeny fajnak zsugorodni kezd a populációja, az azt jelzi, hogy nincs többé egyensúly” – fogalmazott a tudós.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek