A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egyes madarak sikeresen oldanak meg logikai feladatokat, elsősorban azok a fajok képesek erre, amelyek táplálékukat elrejtik – derítették ki osztrák viselkedéskutatók.

Sokáig jogtalanul vélekedett úgy a madarakról a tudomány és a közvélemény, hogy "tyúkeszűek". A madáragy anatómiáját egyszerűen rosszul értelmezték, funkciói alapján ugyanis mindenre képes, amire egy emlősé. A Bécsi Egyetem kutatói hollóknak, papagájoknak és nyári ludaknak adtak egyszerű feladatokat. Például kizárásos alapon baloldalt kellett keresniük a táplálékot, ha jobb oldalt nem találták, vagy társas viszonyokat kellett felismerniük és levezetniük. Az eredmények arra engedtek következtetni, hogy a logikus gondolkodás terén a madarak egy szinten állnak az emlősökkel.

A madárfajok közti különbségek a kutatókat is meglepték. Részben arra lehetett visszavezetni azokat, hogy az állatok például elrejtik-e táplálékukat vagy sem – ebből a hollóknak egyes kísérleteknél előnyük származott. Az általános intelligencia terén ugyanakkor a papagájok jeleskedtek leginkább, míg a logikai következtetés alapszerkezete minden vizsgált fajnál fellelhető volt.

Az állatok logikai és társas képességeinek vizsgálata virágkorát éli – nyilatkozta a kutatás vezetője, Kurt Kotrschal a nachrichten.at  hírportál szerint . Eddig a madaraktól nem vártak sokat e téren, mivel agyuk felépítése eltér az emlősökétől. Ugyanakkor egy másik, nemrég bemutatott kutatás kimutatta, hogy a haltól az emberig minden gerincesnek közös, szociális agya van. A társas-szexuális viselkedés ugyanazon magterületeit ugyanazok az ingerületátvivő anyagok (neurotranszmitterek) irányítják, méghozzá immáron 450 millió éve. Így minden gerinces között létrejöhet valódi társas viszony.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás