A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A kutatásban 26000 egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt a jelentkező eü problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében.

Teljesen felesleges D-vitamint és omega-3 zsírsavakat szedni a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen – erre jutottak havardi kutatók a brit The Independent beszámolója szerint. A kutatók a New England Journal of Medicine-ben közölt tanulmányaik szerint arra jutottak, hogy a két táplálékkiegészítőt szedő ötven év felettiek között ugyanolyan arányban fordultak elő szívbetegeségek, vagy daganatos megbetegedések mint azok között, akik placebót kaptak.

A kutatás során 26 ezer egészséges 50 év feletti vett részt, akik felének D-vitamint és omega-3-at kellett szednie, a felének viszont placebót. Öt év alatt viszont a jelentkező egészségügyi problémák (szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések) viszont nagyjából azonos arányban jelentkeztek mindkét csoport esetében. A kutatók így arra jutottak, hogy a D-vitamin és az omega-3 szedése azt az illúziót keltheti az emberekben, hogy tesznek valamit a szívbetegségek megelőzésére, pedig valójában egyáltalán nem.

Egy kutatás szerint a halolajnak egy koncentráltabb, gyógyszerészeti formája ugyanakkor segíthet az olyanokon, akik már átestek infarktuson, vagy akiknél magas a szívbetegségek kockázata. A D-vitamin emellett egyébként szintén nagyon hasznos, főleg gyermekkorban vagy terhesség esetén, ugyanis segít a kalciumot beépíteni a csontokba, de a mostani kutatás azt mutatja, hogy szívbetegségekkel valószínűleg nem függ össze- írta a HVG.hu.

A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen?

A halak negyedét az olajukért ölik meg. Lehet, hogy teljesen feleslegesen?

Az orvosi szakirodalom nem támasztja alá egyértelműen, hogy Omega-3 zsírsavat extra adagban is be kellene vinni az emberi szervezetbe. Ez pedig azért nagyon fontos, mert ha ez igaz, akkor a zsírsavat táplálékkiegészítőként előállító teljes iparágra sincs szükség.

Hosszú ideje heves tudományos és részben áltudományos vita folyik arról, hogy érdemes-e extra adag vitaminokat és különféle étrend-kiegészítőket szedni. Az egyik érvelés szerint kizárt, hogy a modern világban egy ember mindig úgy reggelizzen, ebédeljen és vacsorázzon, hogy minden szükséges tápanyagot kellő mennyiségben magához vegyen, ezért szükség van kiegészítésre. A másik véglet szerint mindez ablakon kidobott pénz és erőforrás.

Júliusban egy neves amerikai szakújságíró is beszállt a vitába azzal, hogy egészen új összefüggésekre hívta fel a figyelmet. Paul Greenberg, a The New York Times, a New Yorker és a National Geographic rendszeres szerzője elsősorban a halászat globális hatásaival foglalkozik, és ennek kapcsán ásta bele magát az Omega-3 zsírsavak komplex kérdéskörébe. Ez az a zsírsav, amely sok étrend-kiegészítőben megtalálható, és ipari előállításának legfőbb forrása a tengeri hal.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek